До 1 липня зміняться податкові правила для ФОПів. Зміни скасують пільгову податкову ставку у 2%, повернуть перевірки та штрафи за порушення податкового законодавства.

Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики пояснює що рішення скасувати пільги для ФОПів допоможе в майбутньому отримати значну підтримку для України від МВФ.

Податки, LexInform
Податки, LexInform

Україна погодилась на такі зміни підписавши відповідний меморандум.

Згідно законопроєктом про перегляд податкових правил, до 1 липня 2023-го:

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України
Показати ще
  • скасують податок 2% для ФОПів третьої групи (повернуть 5%);
  • ФОПи першої та другої груп будуть зобов’язані сплачувати єдиний податок;
  • повернуть документальні перевірки та штрафи за порушення податкового законодавства;
  • штрафуватимуть за відсутність РРО.

"Це кроки у фіскальній політиці, які влада України зобов’язана виконати за Меморандумом про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року... Але якщо повертатися у довоєнний стан системи оподаткування, то чому влада "забула" про свою відповідальність перед платниками, хоча б за своєчасне відшкодування ПДВ?" – прокоментувала рішення ексголова податкового комітету Ніна Южаніна.

Яка сума єдиного податку, konsalt.by
Яка сума єдиного податку, konsalt.by

Повернення "старих" податків не компенсує величезний дефіцит бюджету. За словами голови комітету Данила Гетманцева, за 8 місяців дії пільгових ставок, бюджет втратив близько 7 млрд грн. Фактично, це означає, що держава втрачає приблизно 900 млн грн на місяць. Однак, враховуючи очікуваний дефіцит бюджету на 2023 рік в розмірі 1,31 трлн грн.

Нагадаємо, ми раніше писали Гетманцев пропонує нові побори: вимагає відновити податки на митниці

Як повідомляв портал "Знай.ua", якими будуть ціни на пальне в Україні після повернення акцизів: прогнози експертів.

Також "Знай.ua" писав, що у Раді заговорили про підвищення акцизу на алкогольну продукцію, на скільки стане дорожче.