Минулого року український список санкцій поповнив російський олігарх Михайло Фрідман, народжений у Львові. Він намагався врятувати свої та активи партнера Авена, яких їх мали позбавити, однак з'явилася інформація, що держава так нічого не конфіскувала.

Про це пише Центр протидії корупції. У ЗМІ вже обговорювалося, якими багатствами володіють Михайло Фрідман та Петро Авен. Зокрема, вони є акціонерами Альфа-Банку. До суду справа так і не дійшла, але фахівці вирішили нагадати, чим можна наповнити держбюджет із володінь бізнесмена.

Активи умовно поділили на три групи:

Активи Фрідмана, дані ЦПК
Активи Фрідмана, дані ЦПК

Банк Сенс, раніше відомий як "Альфа Банк". Фрідман керує ним через кіпрську компанію ABH Ukraine Limited (42,39%) та люксембурзьку ABH Holdings SA (57,6%). Після потрапляння до списку санкцій бізнесмени почали продавати свої частки, після чого Фрідману належить 32,86%. Існування самого банку як юридичної особи вже припинено, але деякі пов'язані структури продовжують існувати.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Бренди мінеральної води "Моршинська", "Миргородська" та інші. Активи групи IDS Ukraine, яка володіє брендами, вдалося конфіскувати. Управління навіть передали до рук конкурентам ТОВ "Карпатські мінеральні води", але процес відбувався не за санкційним механізмом. БЕБ наклали на активи арешт у кримінальній справі. У результаті конкуренти керують усіма активами, а не лише Фрідмана.

Структура так само контролюється офшорської International Distribution systems limited. Вона тісно пов'язана з Фрідманом через ланцюжок інших підприємств, оформлених у офшорних зонах. Так, 100% підприємства належить іншій кіпрській компанії – Rissa investment limited, 90% акцій якої, у свою чергу, належить двом іншим формуванням: гібралтарській Black Waters limited та кіпрській Erasmony Limited.

Остання з 2021 року під контролем Alfa finance holdings limited, яка входить до CTF Holding Group, зареєстрованої в Люксембурзі. Сама назва вже натякає на зв'язок із бізнесменом. Бенефіціарними власниками CTF Holding SA є Михайло Фрідман (45,161%) та Андрій Косогов (54,839%)

Михайло Фрідман. Фото: скриншот Youtube
Михайло Фрідман. Фото: скриншот Youtube

Київстар та Helsi.me. Обидві компанії мають доступ до особистих даних українців, що дуже лякає. Торішнього серпня минулого року оператор придбав частку медичного сервісу, і тепер йому належать 69,99% у ТОВ Хелсі Україна. Київстар контролюється нідерландським Veon Holdings BV, яким володіє, зокрема, Veom Amsterdam BV. А частина цієї компанії входить до люксембурзької групи LetterOne. Тобто з серпня-вересня 2022 року Фрідману та Косогову належало 37,8686% та 47,2352% відповідно.

Нагадаємо, новий-старий претендент на посаду "українця": олігарх Фрідман хоче втекти з "корабля" під назвою росія, санкції підтискають