В Україні власникам приватної житлової площі доведеться сплатити податок. Це зобов'язання стосується не лише сплат податків при купівлі нового будинку чи квартири, але також ще й куплених квадратних метрів багато років тому.

За словами експертів, є кілька значних нюансів. Заплатити податок доведеться лише тим, хто є власниками досить великих апартаментів.

Про це вирішили нагадати українцям на порталі "На пенсії".

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Оподаткуванню підлягають квартири площею понад 60 квадратних метрів та будинки, площа яких перевищує 120 квадратних метрів. Слід зазначити, що оподатковується не вся площа, а лише та, яка перевищує норму.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Наприклад, якщо площа квартири становить 80 квадратних метрів або площа будинку дорівнює 140 "квадратам", то оподаткуванню в обох випадках підлягають лише "зайві" 20 квадратних метрів.

"хрущовка", фото з вільних джерел
"хрущовка", фото з вільних джерел

Розмір податкової ставки за один квадратний метр встановлює місцева влада, але він не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати, яка була встановлена ​​на 1 січня того року, за який сплачується податок на житло.

Оскільки цього року українці мають сплатити податок за минулий рік, то мінімалка береться у розмірі на 1 січня 2022 року. Тоді вона становила 6500 гривень. Отже, граничний податок на один квадратний метр «зайвої» житлової площі становитиме 97,5 грн.

Цю граничну цифру збільшувати не можуть, а от зменшити її на власний розсуд місцева влада цілком має право. Наприклад, у Києві цього року ставка податку на житло становить 90 грн. за квадратний метр.

Таким чином, якщо у вас є 20 квадратних метрів зайвої столичної житлової площі, то вам доведеться сплатити за неї 1800 гривень податку. Цей податок сплачується один раз на рік.

Нагадаємо, Тедіс-Україна ухиляється від сплати податків на 270 млн грн або звідки гроші на Lamborghini Urus за $500 тис.

Раніше повідомлялося, що депутати знайшли гроші на виплати військовим: не всі українці зрадіють такому методу.

Також, українським біженцям нагадали про те, що потрібно звітувати про доходи.