У Європі та світі перемогу над нацизмом відзначають 8 травня, як День пам'яті та примирення. З недавніх пір в Україні також відзначають цей день.

Історія Дня пам'яті та примирення

7 травня 1945 року у французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ЗКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт капітуляції Німеччини. Але Антигітлерівська коаліція його офіційно ухвалила вже 8 травня о 23:01 за берлінським часом – на той час у Москві вже було 00:01 9 травня.

Відтак більшість країн світу відзначає День Перемоги над нацизмом 8 травня (офіційна назва свята – "День перемоги в Європі"), а країни колишнього СРСР – на день пізніше, 9 травня.

У листопаді 2004 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією № A/RES/59/26 проголосила 8 та 9 травня Днями пам'яті та примирення. Таким чином, в ООН визнали, що держави-члени можуть мати свої Дні перемоги, звільнення та святкування.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Так, ця резолюція пропонує всім державам-членам, організаціям системи Організації Об'єднаних Націй, неурядовим організаціям та приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один із цих днів або обидва ці дні як данину пам'яті всім жертвам Другої світової війни.

8 та 9 травня в Україні

В Україні День пам'яті та примирення – це нове державне свято. Його було встановлено Указом президента України Петра Порошенка від 24 березня 2015 року, і цим же документом затверджено дату його святкування – 8 травня.

Президент також доручив щорічно 8 та 9 травня проводити у Києві та інших населених пунктах заходи, присвячені Перемозі над нацизмом у Європі, Дню пам'яті та примирення та Дню Перемоги. Уряду було доручено посилити соцзахист ветеранів та проводити заходи у школах та навчальних закладах України.

Символом Дня пам'яті та примирення в Україні став червоний мак, а георгіївська стрічка у зв'язку з процесом декомунізації заборонена.

Зараз в Україні триває повномашстабна війна, яка веде нас до нашої перемоги, бо вихідних днів не буде, а масові гуляння тимчасово неактуальні.

Нагадаємо, що відомий астролог назвав точне ім'я "ліквідатора", який позбавить шляху життя: "Старий друг...".

Раніше повідомляли, що майже 1000 доларів за 10 копійок: українцям показали монету, яка може озолотити.