У перші дні війни багато українців виїхали за межі країни, чоловіки у тому числі. Стало відомо, чи понесуть вони відповідальність за свій виїзд, коли повернуться в Україну.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, а наступного дня Зеленський оголосив військовий стан та загальну мобілізацію. Вже в цей період багато чоловіків активно виїжджали за кордон. Юристи розповіли, чи чекає на таких осіб покарання у вигляді штрафу, коли вони повернуться в Україну.

Переселенці, фото: mistovechirne.in.ua
Переселенці, фото: mistovechirne.in.ua

Українців не штрафуватимуть, оскільки першого дня вторгнення ще не запровадили заборону на виїзд із країни для чоловіків призовного віку від 18 до 60 років. Таким особам не варто побоюватися покарання, якщо вони залишили межі України на законних підставах.

Чоловіки понесуть адміністративну чи кримінальну відповідальність у разі, якщо вони вчинили правопорушення чи злочин під час перетину кордону.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Мобілізація в Україні, фото slovoidilo
Мобілізація в Україні, фото slovoidilo

Варто нагадати, що чоловіки можуть виїхати за межі України, якщо вони супроводжують особу з інвалідністю І чи ІІ групи, а також якщо вони їдуть доглядати хворих батьків, дружини чи дітей. Також це стосується представників деяких професій.

Раніше ми писали про те, що ще одна категорія чоловіків може отримати відстрочку від мобілізації: що потрібно зробити

Як повідомляв Знай.ua, українець отримав неприємний штраф за ігнор повістки, яку не вручали: адвокат пояснив, що робити

Також портал Знай.ua писав, хто зі студентів може претендувати на соціальну стипендію: головне не забути сплатити податок