Зараз держава надає матеріальну допомогу переселенцям у розмірі 2 тис. грн на дорослу людину та 3 тис. грн на особу з інвалідністю. Однак у найближчий час, в Україні деякі категорії переселенців можуть втратити державну допомогу.

Допомога переселенцям, скріншот з відео
Допомога переселенцям, скріншот з відео

Про це розповіла голова Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі "Українського радіо".

Як вона зазначила, зараз в уряді розглядають можливі зміни у наданні допомоги внутрішнім переселенцям.

"Ми задумуємось над форматом, бо є люди, які вже цілий рік отримують таку допомогу. І є варіант — можливо, таким людям вже допомогти реінтегруватися в громаду, знайти роботу, підтримати їх, щоб вивести в економічну самостійність. Напевно, логічніше дивитися з врахуванням адресності, бо сьогодні ми платимо всім і ми не перевіряємо — а може, людина вже працює, а може, вона взагалі вже працювала. Все-таки якщо ти рік працював, то якусь подушку відносної стабільності собі забезпечив", — пояснила Жолнович.

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Популярні новини зараз
Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Основною причиною скорочення допомоги є дефіцит коштів у державному бюджеті. Кількість людей які потребують допомоги постійно зростає, а бюджет на допомогу переселенцям обмежений. Допомогу в майбутньому планують надавати лише найвразливішим верствам населення.

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

"Варто було б спрямувати ці гроші на нових людей, що переміщаються, або на тих, кому важче, або тим, хто з інвалідністю. Я думаю, ми будемо думати над адресністю. І спільноти внутрішньо переміщених осіб розуміють, що немає сенсу все життя платити — це погано такий статус за людиною закріплювати, бо вона має ставати повноцінним членом громади, жити, як усі. Не треба нам стигматизувати людей", — додала міністр.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українські пенсіонери можуть отримати продуктові набори і навіть сходити до "кіношки": куди звертатися.

Також наш портал інформував, що українцям готують ще одну грошову допомогу: як подати заявку на виплату.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, 2023 року в Україні пройде ще одна індексація пенсій - кому можна розраховувати на підвищення.