Через повномасштабне вторгнення росії на територію нашої держави, тисячі українців покинули рідні домівки та виїхали закордон, щоб врятувати себе та свої дітей. Найбільше українців виїхало до сусідньої держави- Польщі.

Українці в Польщі. Фото: скриншот Youtube
Українці в Польщі. Фото: скриншот Youtube

Якщо ви є громадянином України без польського громадянства, і легально перетнули кордон з України до Польщі в період з 24 лютого 2022 року і хочете залишитися в Польщі, то ви маєте право легально перебувати у Польщі впродовж 18 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Право легально перебувати в Польщі поширюється також на дітей, які народилися після вашого в'їзду до Польщі.

Українці у Польщі, фото: Тамара Горіха Зерня / Фейсбук
Українці у Польщі, фото: Тамара Горіха Зерня / Фейсбук

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Для отримання допомоги від Польщі, вам не треба отримувати статус біженця, адже допомога передбачена всім українцям які перетнули польський кордон після 24 лютого 2022 року.

Перетнувши кордон, ви повинні протягом 60 днів звернутися до муніципалітету міста або в управління ґміни для отримання персонального номера PESEL (польський ідентифікаційний персональний номер), завдяки якому ваше перебування в Польщі буде офіційно зареєстровано.

Після 9 місяців перебування в Польщі ви можете подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання терміном на три роки. Дозвіл видається за Вашим клопотанням одноразово, відлік часу розпочинається у день прийняття відповідного рішення.

Польща, скріншот: Youtube
Польща, скріншот: Youtube

Ви зобов’язані подати клопотання про видачу дозволу на тимчасове проживання не раніше, аніж сплине 9-місячний термін, починаючи від дати легального в'їзду до Польщі. Термін подачі клопотання спливає через 18 місяців, починаючи від 24 лютого 2022 р, тобто до 24 серпня 2023 року.
Таким чином легально, українці, які не подали клопотання на тимчасове проживання на території Польщі можуть знаходитись до 24 серпня 2023 року.

Нагадаємо, українці у Польщі можуть нарватися на "неприємні" штрафи - як цього уникнути

Як повідомляв "Знай.uа", Польща реєструє яхти росіян під час війни: скільки це коштує і як обходять "перешкоди"

Знай.ua писав, чи можуть українців з "білим квитком" мобілізувати і випустити за кордон: що потрібно знати