В Україні тривають заходи щодо загальної мобілізації. Усі чоловіки військовозобов'язаного віку, які є студентами денної форми навчання чи аспірантами, мають право на відстрочку від мобілізації.

Таких людей та їхні сім'ї дуже цікавить питання, а що робити, якщо влітку хлопцям дадуть повістку.

Відповідь на це запитання можна дізнатися з українського законодавства.

Повістка. Фото: Кореспондент
Повістка. Фото: Кореспондент

Так, студенту таки доведеться з'явитися до ТЦК, щоб підтвердити свій статус і не бути призваним до ЗСУ.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Відповідно до Закону України "Про мобілізацію", отримувачі професійної (профтехнічної), професійної вищої та вищої освіти, а також асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формою здобуття освіти, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у період воєнного стану.

Військкомат. Фото: скрін youtube
Військкомат. Фото: скрін youtube

Коли студенти можуть мобілізувати?

Право на відстрочку від призову такі категорії військовозобов'язаних отримують лише період навчання. Відповідно, поки чоловіки-студенти чи аспіранти перебувають у такому статусі (фактично до отримання дипломів), їх буде звільнено від призову.

Зокрема, поки військовозобов'язаний українець має документ, який підтверджує, що він студент, аспірант чи докторант денної чи дуальної форми навчання, то він матиме відстрочку.

Мобілізувати студентів можуть у так званий проміжний, тобто перехідний між навчанням час (зазвичай влітку). Наприклад, коли хлопець є абітурієнтом і після закінчення коледжу вступає до університету або після закінчення бакалаврату у виші йде на магістратуру.

Нагадаємо, що робити українцям, які замість повістки отримали повідомлення: пояснення експерта.

Раніше повідомлялося, що для ВЛК відкриють медичні реєстри: всі дані будуть доступні.

Також, чи можуть перетинати кордон родичі загиблих військових: пояснення експерта.