Українці масово покинули свої домівки ще на початку війни, але обов'язок щодо сплати комунальних послуг ніхто не скасовував. Багатьох цікавить, чи потрібно після повернення виплачувати накопичені борги і чи загрожують штрафи.

На це запитання відповіли спеціалісти "Юридичного порадника для ВПО". Закон "Про житлово-комунальні послуги" передбачає, що кожен споживач має сплатити надані йому послуги, а також сплатити пеню у разі несвоєчасної оплати.

Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube

Однак у березні 2022 року Кабмін заборонив нарахування та стягнення неустойки, інфляційних нарахувань та відсотків річних, що нараховуються на цю заборгованість із комуналки. Також населенню не можуть скасувати надання послуг у разі несплати.

Споживач може не оплачувати тариф, якщо тимчасово відсутній у власній оселі понад 30 днів, але з умовою, якщо послугами ніхто не користувався та не проживав за адресою, що має бути підтверджено документально. Тобто потрібно надати довідку про тимчасове місце проживання, про лікування чи взяття на облік ВПО.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Однак ці правила не стосуються послуг з постачання теплової енергії та послуг з управління багатоквартирним будинком.

Допомога ВПО. Фото: Youtube
Допомога ВПО. Фото: Youtube

Нагадаємо, на 45% дорожче: експерти підрахували, скільки українцям коштуватиме шашлик у 2023 році.

Раніше ми писали про те, що ваш гаманець відчує полегшення: як зменшити витрати на мобільних операторів

Як повідомляв Знай.ua, як змінилася вартість кефіру і сметани після подорожчання молока: супермаркети показали ціни