Навіть під час війни охочих нагрітися на довірливих українцях чимало. Тому потрібно знати, як телефонні шахраї наживаються на громадянах, щоби не потрапити на гачок.

У прес-службі "Київстар" розповіли про найпоширеніші схеми телефонних шахраїв.

"Київстар", скріншот: YouTube
"Київстар", скріншот: YouTube

"Зловживання довірою людей у ​​кіберпросторі не припиняється ні на день! Особливо під час війни. Кібершахраїв ще називають "соціальними інженерами", тобто тими, хто може "зламати" мозок жертви", - зазначили в повідомленні.

Найпоширеніші схеми телефонних шахраїв:

  • обіцянка грошової винагороди - соціальні виплати, виграші тощо;
  • залякування телефоном, ніби хтось із близьких потрапив у біду;
  • виманювання даних банківської картки або одноразових SMS-паролей;
  • викрадення телефонного номера у абонентів передплаченої форми зв'язку.
    Телефонні шахраї, кадр з відео
    Телефонні шахраї, кадр з відео

Щоб захиститися від шахраїв потрібно дотримуватися кількох правил. Не можна розголошувати PIN-код та СVV-код картки або одноразовий пароль із SMS. Якщо ви обіцяєте винагороду, потрібно перевірити цю інформацію на офіційних джерелах.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

При першій підозрі, що маєте справу з шахраєм, припиніть діалог, негайно кладіть трубку і не відповідайте на повідомлення. Якщо ми мали справу з шахраєм, то про це неодмінно треба повідомити Кіберполіцію і поліцію.

Нагадаємо, що абоненти "Київстар" втрачають номери, з якими жили по 20 років.

Раніше ми повідомляли, що в Україні змінився процес покупок в інтернеті – на що потрібно звернути увагу.