Є такі категорії громадян пенсійного віку, які в Україні можуть отримувати різні доплати та надбавки, а не лише основну пенсію. Серед даних "бонусів" – доплати за особливі заслуги.

Громадяни, які нагороджені, зокрема, військовими орденами та медалями, мають право на доплату відповідно до Закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", пише портал "На пенсії".

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

Розмір доплат згідно із цим законом становить від 20 до 40% прожиткового мінімуму (від 418,60 до 837,20 грн) залежно від виду та кількості нагород.

Це стосується як радянських нагород, так і сучасних українців. Є також військові, яким може бути надано статус особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Виплати військовим, скріншот: YouTube
Виплати військовим, скріншот: YouTube

Такими вважаються, зокрема, Герої України, яким з 2014 року вручено орден "Золота Зірка", особи, нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів.

Важливо зазначити, що раніше за такий статус доплачували до пенсії 70% прожиткового мінімуму, тобто 1465,10 грн.

Виплати. Фото: Youtube
Виплати. Фото: Youtube

Але в окремих випадках розмір доплат міг становити 10 000 грн (цільова щомісячна доплата згідно з ухвалою КМУ від 2 грудня 2009 р. № 1309).

Все змінилося з 1 січня 2023 року. Тепер розмір таких доплат збільшився з однієї до трьох мінімальних зарплат (від 6700 до 20 100 грн). Причому отримувати їх можуть навіть Герої України, яким пенсія ще не призначена.

Нагадаємо, українцям видають 6600 грн допомоги, але отримають її не всі: хто може розраховувати на виплати.

Раніше повідомлялося, що роботодавці можуть отримати компенсацію: що потрібно зробити.

Також, українцям можуть "відрізати" субсидію, навіть якщо вони не винні: у ПФУ пояснили, від кого залежить рішення.