Народне свято Іван Долгий відзначається 21 травня 2023 року (за старим стилем – 8 травня).

За православним календарем це дата вшанування пам'яті апостола Іоанна Богослова. "Довгим" свято назвали за те, що всі роботи, які відбувалися цього дня, розпочиналися із самої зорі та тривали до темряви.

історія свята

Апостол Іоанн був улюбленцем Спасителя. Ісусу в ньому подобалася незаймана чистота та любов, яка не знала кордонів. Іван ходив скрізь за Спасителем і не розлучався з ним ні на мить. Він був свідком чудесних миттєвостей та сумних днів Христа. Після того, як Вчителі розіп'яли, Іван дбав про Богородицю до її останнього дня.

Після цього він вирушив містами нести людям слово Боже. У попутники вибрав свого учня. Під час морської подорожі стався шторм. Іоанн два тижні провів у морській безодні, після чого його викинуло на берег. Весь цей час Вчитель підтримував у ньому життя.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Проповіді святого супроводжувалися різними чудесами. Число тих, хто увірував, зростало. На той час почалися переслідування християн. Апостола заарештували і засудили до страти. Як не намагалися його вбити, він залишався живим і неушкодженим. Тоді мучителі заслали Івана на далекий острів, де він прожив багато років. Після повернення до Ефесу святий написав Євангеліє. Все життя він проповідував і наставляв заблукалих душ на істинний шлях. Іоан прожив більше століття.

Традиції та обряди на Івана Довгого

Жінки печуть пироги з пшеничного борошна. Ними пригощають мандрівних людей, бідних та жебраків. Частування роздає старше покоління. Спеціально для цього вони виходять на дороги чи людні перехрестя. У народі вірять, що якщо не роздати всіх пирогів, і з ними повернутися в дім – це означає, що Бог гнівається за якусь провину, і тому відмовив у здійсненні доброї справи. Пироги, що залишилися, віддають птахам. У жодному разі не можна їх з'їдати самому.

Лимонний пиріг, фото: Знай.ua
Лимонний пиріг, фото: Знай.ua

Цього дня селяни сіяли пшеницю. На відміну від жита ця культура була не основною серед вирощуваних, а йшла в основному на продаж і на сплату податків. Тому при посадці пшениці селяни всією душею бажали, щоб вона дала чудовий урожай. Для цього на полі звершували спеціальний молебень.

За старослов'янськими традиціями пшеничного поля приносили частування у вигляді спеченого короваю з пшеничного борошна. Просили поле постаратися і дати якнайбільше зерна, щоб і достаток був і подати заплачені. Цей коровай не прийнято було дарувати, а вручали його після обряду першому жебраку, який зустрів на шляху.

21 травня зауважували, що якщо птахів багато прилітає на сівбу, то це поганий знак. Вважали, що вся пшениця піде на сплату податків. Якщо жайворонок високо ширяє в небі і співає свої пісні, то врожай буде щедрий, а літо рясно і на спеку і на дощі. За прикметами, починати сівбу потрібно було колись зацвіте черемха, але не раніше появи першого листя на дубі.

Нагадаємо, що не так швидко, хлопця: на українців, які зібралися виїхати за кордон, чекає ретельна перевірка.

Раніше ми повідомляли про перші симптоми, які можуть говорити про наявність раку кишківника: важливо звернути увагу.