Виходячи на пенсію за віком частина українців можуть збільшити собі пенсійні виплати застосувавши невелику хитрість – людям, які святкують свій день народження на початку календарного року не варто поспішати із поданням заяви на пенсію.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Після досягнення певного віку, держава дає три місяці, щоб пенсіонер звернувся для призначення пенсії.

Оскільки рік звернення по пенсію відіграє важливу роль для визначення суми виплат, людям, народженим на початку року, ймовірно, варто зачекати із поданням заяви для того щоб збільшити свої пенсійні виплати.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Для обчислення розміру майбутньої пенсії за віком використовується середня заробітна плата в Україні за останні три календарні роки.

Тобто якщо майбутній пенсіонер святкує свій день народження у січні, подає заяву на отримання пенсії у грудні, виплати розраховуються на основі попередньої заробітної плати за минулі роки.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Наприклад, якщо особа починає отримувати пенсію з 2024 року і подає заяву у грудні 2023 року, для нарахування пенсії буде враховуватися середня заробітна плата за 2020-2022 роки (включно). Але якщо заявку подають у 2024 році, то враховуватиметься заробітна плата за 2021-2023 роки. Враховуючи те, що щороку середня заробітна плата зростає, деяким пенсіонерам вигідно буде трошки відкласти звернення для призначення пенсії.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, що українці можуть отримати знижку на оплату газу: які категорії розраховують на 25, 50 і 100 відсотків.

Також наш портал інформував скорочення розмірів субсидії: чому тисячі українців залишаться без державної допомоги.

Крім того, ми писали, що субсидії почнуть призначати по-новому: у Мінсоцполітики попередили про зміни.