Трійця – одне з головних православних свят. Трійцю відзначають на 50-й день після Великодня, за що її прозвали П'ятидесятницею.

У день П'ятидесятниці дівчата збиралися в лісі та плели вінки з польових квітів, березових гілок та зелені. До речі, варто сказати, що саме березові гілки стали символом Трійці.

Трійця, скріншот із відео
Трійця, скріншот із відео

Наші пращури вірили, що вони допомагали в пошуку нареченого і дарували зцілення хворим. Тому березою прикрашали дім, двір та церкви. Дівчата вплітали березові гілки у вінки, вірячи в те, що зелень допоможе міцно прив'язати до них коханих.

Сплетячи вінки, дівчата йшли з ними до річки і пускали їх на воду. Однак і тут не все так просто – знімати з себе вінок руками не можна було, треба нахилитися так, щоб вінок сам із голови впав на воду.

Популярні новини зараз
Боржникам за воду почнуть приходити червоні платіжки: кому загрожують відключення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось
Показати ще

За вінками дівчата визначали своє майбутнє:

Пливе рівно - життя буде спокійним і добрим.

Пливе під водою – до хвороби.

Тоне - до біди.

Качається на хвилі – до бурхливого життя.

Розпався - на розлуку з милим.

Швидко пішов – заміжжя далеко від дому.

Затримався біля берега – до наступної Трійці змін не чекай.

Трійця 2019
Трійця 2019

Ворожили не лише на вінках. До наших днів дійшло цікаве ворожіння на каблучках. Для цього потрібно 4 каблучки. Покладіть їх у миску з пшеницею так, щоб не було видно. На кожну обручку загадайте бажання і тягніть перше, що потрапить під руку. Таким чином ви дізнаєтесь, яке бажання здійсниться.

Ще одним цікавим ворожінням є ворожіння на ланцюжку. Перед цим дійством необхідно обов'язково піти до церкви, одягнувши на себе ланцюжок, поставити свічку за здоров'я всіх недоброзичливців та принести жертву. Після цього, прийшовши додому, потрібно 3 рази порахувати кількість ланок ланцюжка. Якщо випала парна кількість – бажання здійсниться, непарне – забудьте про нього. Після такого ворожіння ланцюжок не можна носити протягом 3 днів.

Ворожіння, скріншот: YouTube
Ворожіння, скріншот: YouTube

Наступного дня після Трійці називають Духів день. Цього дня працювати на землі не можна було, зате можна було шукати в ній скарби. Вважалося, що земля-іменинниця обов'язково цього дня подарує щось цінне добрій людині.

Нагадаємо, як правильно прикрашати будинок на Трійцю: православні можуть припуститися серйозних помилок.

Раніше ми повідомляли, коли Трійця у 2023 році і чи буде вихідною: історія, традиції та заборони православного свята.