За чотири місяці 2023 року абсолютними рекордсменами з приросту цін стали три продукти: морква, капуста та цибуля.

Які тенденції демонструє продовольчий ринок цього року, розповів директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко. У порівнянні з груднем 2022 року вартість моркви, капусти, цибулі зросла відповідно на 96,5, 83,5 та 72%.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

У квітні ці продукти не знизили темпів зростання ціни та продовжували дорожчати. Слідом за ними йшли по висхідній лінії і ціни на такі продукти: яблука, свинину, пшоно, дитяче харчування, яловичину, хліб, варені ковбаси та сметану.

Проте деякі продукти все ж подешевшали. Причому вони зберігають стійку тенденцію зниження ціни кілька місяців поспіль. Так, із січня по квітень впали ціни на такі продукти: крупи пшеничні, яйця, рис, ячну крупу, манку, сало, олію соняшникову, борошно пшеничне. Крім того, квітень приніс зниження цін (порівняно з березнем) на буряк (-9,9%), яйця (-8,4%) та гречку (-4,2%).

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

А загалом у торгівлі намітилося два рекордсмени за темпами зниження цін. Ці два продукти за чотири місяці знизилися у ціні на 20%. Так зуміли порадувати українців столові буряки та гречка.

Юрій Лупенко вважає, що з початком овочевого сезону, який уже стартував, на ринку неминуче знизяться ціни на продукти овочевої групи. Крім того, повинні впасти в ціні яйця, молочка, борошно та крупи.

Нагадаємо, ми писали, що завести город ще не пізно: в українських супермаркетах здивували цінами на картоплю, капусту та цибулю.

Як повідомляв "Знай.ua", морква дорожча за цибулю і "золотий" буряк: супермаркети оновили ціни на овочі.

Також "Знай.ua" інформував, доведеться запасатися сухарями? Українські супермаркети оновили ціни на хліб, цукор і соняшникову олію.