Мова українців щодня страждає від суржику та кліше. Щоб правильно писати та говорити, потрібно ретельніше вивчати мову та більше читати українські тексти. Тоді у вашій пам'яті відкладуться правила.
Пропонуємо вам ознайомитися з топ помилок, які найчастіше припускаються в українській мові, передає портал "Львів місто натхнення".

Не “з тих пір” , а “відтоді”; не “з цих пір”, а “відтепер”; не “до цих пір” , а ”досі“; не “з яких пір”, а “відколи”.

школа, фото Pxhere
школа, фото Pxhere

Не “із задоволенням” а “залюбки”. Наприклад: “Вип’ємо по келиху вина? – Залюбки”.

Не “із-за…” (при увказуванні причин чогось), а “через..”. Наприклад: “Це сталося через її недбалість”.

Не “у відповідності із…” , а “відповідно до…”

Популярні новини зараз
Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року Українцям запропонували перейти на новий тариф: зменшить рахунки за світло В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій
Показати ще

Не “згідно чого” , а “згідно з чим”. Наприклад: “Згідно із новим законом ти вже маєш таке право”.

Не “знайти своє відображення” , а "відобразитися". Наприклад: “Цей життєвий досвід письменника відобразився в сюжетах нових його оповідань”.

Не “в подальшому” (як прислівник), а “надалі” . Например: “Надалі він вже так добре знав цю справу, що не потребував жодних помічників”;

Не “втратити свідомість”, а “знепритомніти”.

Українська мова, фото: Unian
Українська мова, фото: Unian

Не “завідуючий”, “командуючий”, а “завідувач”, “командувач”. Наприклад: “Завідувач кафедри (а не завідуючий кафедрою”) виголосив наукову доповідь”; “Командувач армії (а не “командуючий армією”) видав наказ”.

Не “знеболюючий” , а “знеболювальний”.

Нагадаємо, що Ірина Фаріон порівняла мову з неприємною хворобою, суржику теж дісталося: "Напиши в паспорті, ти зрадник...".

Раніше ми повідомляли, які предмети точно залишаться у шкільній програмі: у Міносвіти надали список.