Цього дня віруючі православної церкви вшановують пам'ять преподобномучениці Феодосії Константинопольської, діви.

Назву "Колосяниця" свято отримало за те, що з цього дня починає колоситися жито. Якщо це сталося, значить настав термін для посіву гречки. Звідси ще одна назва дня – Гречишниця. День у народі також звався "Феодосія", "Рискунка", "Колосава". Згідно з церковним календарем, цієї дати віруючі згадують сповідника Микиту та єпископа Мелітинського – Євтихія.

Були й страшні прикмети. Вірили, що починають водити хороводи злі духи Полудениці. Вони виглядають як гарні дівчата, заманюють своєю красою чоловіків на середину поля, кружляють у хороводі та позбавляють чоловічої сили. Побачивши її потрібно замружитися, тричі прочитати Отче наш і сказати "Врятуй від спокуси". Тоді він відчепиться. Дітей теж краще тримати ближче, тому що їх Полудениці теж можуть заманити. Або хоча б залишити підлітка дівчинку доглянути дітей, на них Полудениці не діють.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць
Показати ще

На Феодосію колоситься жито і з'являються перші боровики, тому час для походу в ліс за грибами. Але щоб не сплутати їх з отруйними, слід ходити лише з знаючими людьми. Крім того, з цього дня треба підгодовувати свійських тварин печеними коржами та бубликами. Тоді худоба буде більш плідною.

Що не можна робити 11 червня

Наші пращури помітили, якщо в цей день не лишається тепла, то в цей день небо припадає. Дітям не можна кататися на гойдалках та скакати на дошках. Вважається, що земля важка і завдасть їй шкоди стрибки. Також не можна залишати дітей без нагляду, а чоловікам виходити в поле, бо може заманити Полуденицю та закружляти у своєму хороводі.

Нагадаємо, скільки можна отримати за найпопулярніший сервіз "Рибки" з Радянського Союзу: раніше радував око, а зараз – гаманець.