Українців останнім часом часто зупиняють працівники ТЦК із проханням пред'явити військовий квиток, а у разі відмови затримують та погрожують порушити адміністративну справу.

Адвокат Роман Симутін розповів, як реагувати у такій ситуації та чи законні дії ТЦК. Відомо, що уповноважені особи аргументують перевірку військового квитка статтею 8 ЗУ "Про правовий режим військового стану", постановою КМУ №1456 від 29.12.21р, а також наказом начальника ВДА "Про окремі питання організації мобілізації".

Останній документ зобов'язує українців завжди мати при собі військово-облікові документи, щоб їх могли перевірити.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

8 стаття закону дійсно дає право начальникам ВДА обмежувати певні конституційні права та свободу. У частині 7 сказано, що вони можуть перевірити документи, автомобіль і вантажі.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Однак важливо знати про 7 пункт постанови №1456, яка дозволяє уповноваженій особі вимагати документи, що засвідчують особу чи спеціальний статус, але лише якщо на цю процедуру є підстави, серед яких скоєння злочину та інші.

Військовий квиток. Фото: Youtube
Військовий квиток. Фото: Youtube

У статті 13 ЗУ йдеться про те, що особа та громадянство можуть бути підтверджені паспортом, у тому числі закордонним, а ось особистість та спеціальний статус - посвідченням водія та видом мігранта. Тобто, у списку немає військового квитка.

"Закон, постанова та накази ВДА, на які посилаються ТЦК та СП, не мають відношення до перевірки військово-облікових документів. Вони лише у виняткових випадках надають право перевіряти документи, що засвідчують особу або спеціальний статус. Тому загрози залучення за статтею 210 КУпАП та затримання – це все бігом скасує суд, якщо маєте досвідченого адвоката", - заявив Симутін.

Нагадаємо, звільнення з роботи через відсутність військового квитка: що каже закон