Українці нерідко стають жертвами шахраїв, які різними шляхами знаходять доступ до банківських карток та несанкціоновано списують кошти.

Що робити і куди звертатися, щоби повернути свої гроші у разі крадіжки, розповіла юрист Старокостянтинівського бюро правової допомоги Олена Шмагалова.

Банківська карта. Фото кадр "Youtube"
Банківська карта. Фото кадр "Youtube"

Якщо з банківської картки зникли кошти, потрібно слідувати чіткому алгоритму дій, який підвищить шанси повернути те, що вкрали шахраї.

Так, насамперед потрібно заблокувати банківську картку, з якої було вкрадено гроші, щоб уникнути повторних списань. Після цього звернеться в службу підтримки банку і повідомити про ситуацію, що склалася. Розмову зі співробітником банку рекомендується записати, а потім звернеться до банку ще й з письмовою вимогою надати інформацію про подію.

Популярні новини зараз
Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Наступний крок – звернення до правоохоронних органів. Необхідно подати заяву про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного заволодіння грошима. Крім того, звернеться із заявою про визнання особи потерпілою в рамках кримінального провадження.

Банківська карта та банкомат. Фото: youtue
Банківська карта та банкомат. Фото: youtue

Стаття 1073 Цивільного кодексу України свідчить, що у разі безпідставного списання банком коштів із рахунку клієнта, фінустанова після виявлення порушення має одразу ж зарахувати відповідну суму на картку потерпілого. Також про відповідальність банків у подібних ситуаціях говорить пункт 37.2 статті 37 Закону "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні.

Раніше портал Знай повідомляв, банк вирахує з вас податки і надасть податкову звітність: коли запрацює нововведення.

Також наш портал інформував, банки та обмінки зобов'язані приймати старі долари: потрібно загрожувати скаргами та перевірками.

Крім того, ми писали, українець звинуватив Monobank, що вони натомість підвищили кредитний ліміт і загнали в борг: "Це не можна виправдати..."