"Лускавки" - прикраси з дутого скла. Такі прикраси можна зустріти на старовинних фотографіях.

"Лускавки" почали набувати популярності на території України з кінця XIX століття. Делікатні, яскраві, іноді химерні форми - ці прикраси швидко завоювали серця жінок і стали модними, передає портал "Локальна історія".

Де ж виготовляли ці прикраси? Згадок про місцеві майстерні немає. Як свідчать давні газетні публікації, їх постачали з чеських територій поблизу Судетів у часи, коли Галичина була частиною Австро-Угорщини. Цей промисел розпочали судетські німці.

"Лускавки", фото "Локальна історія"
"Лускавки", фото "Локальна історія"

У середині XVI століття німецькі поселенці в містечку Яблонець над Нисою почали виготовляти скло і заснували перші мануфактури. Є відомості, що у 1750 році у тамтешніх майстернях виробляли скляні намистини, потім фарбували їх у різні кольори та використовували в прикрасах.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Ринок скляних намистин та імітацій дорогоцінного каміння переживав піднесення до кінця XVIII століття. Під час Наполеонівських воєн, революцій 1848 року ця індустрія дещо занепала. Але з кінця XIX століття розпочався новий етап розвитку.

Проте, все кардинально змінила Друга світова війна. Після неї більшість німців залишили судетські території. Виробництво скляних прикрас у містечку Яблонець над Нисою припинили. Тоді Австрія запросила переселених ремісників до міста Енс, і робота закипіла вже там. Прикраси виготовляли переплавляючи американські коробки від печива та інші алюмінієві елементи. Року 1947 року там заснували кооператив Gablonzer. Він діє досі.

"Лускавки", фото "Локальна історія"
"Лускавки", фото "Локальна історія"

У Чехії цей промисел також не занепав. У XIX столітті жителі поселення поникли, розташованого неподалік Яблонця, перейняли технологію виготовлення скляних прикрас. Вони стали дуже популярними. Минулого року різдвяні прикраси з понікли увійшли до списку всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Чеська фабрика Rautis пережила всі перипетії XX століття і працює досі. Продає, зокрема, й прикраси із дутого скла. Жінки та дівчата з українських сіл могли придбати такі прикраси на ярмарках або ж у міських магазинах.

Нагадаємо, скільки українських прізвищ, які вказують на приналежність до війська: перевіримо?

Раніше ми повідомляли, 84-річна українська зірка TikTok бабуся Ніна розмахалася вилами краще за Олега Ляшка: "Дивися, скільки багато".