Народне свято День Варнави відзначається 24 червня (дата за старим стилем – 11 червня).

Присвячується пам'яті апостола від 70-ти Варнави (Йосифа), єпископа Медіоланського.

історія свята

Батьківщина святого Варнави – острів Кіпр. Туди його предки переїхали з Палестини під час воєн. При народженні хлопчика назвали Йосипом. Батько з матір'ю виховували в ньому любов до Господа з ранніх літ. Коли він став повнолітнім, батьки віддали його в учні до відомого рабина Гамаліїла в Єрусалимі. Разом з Йосипом там навчав слово Боже Савл – майбутній апостол Павло.

Коли до Єрусалиму прийшов Ісус, Йосип попросився йти за ним. Так він став одним із 70 учнів Господа і отримав нове ім'я – Варнава, яке означає «син втіхи».

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку
Показати ще

Все життя апостол проповідував у різних містах та країнах. У Медіолані (сучасний Мілан) Варнава заснував єпископський престол. Коли повернувся на батьківщину, то збудував Кіпрську православну церкву. Він продовжував поширювати вчення Христа, поки юдеї, що повстали проти нього, не забили 76-річного апостола камінням на смерть. Сталося це приблизно у 61–62 роках.

Традиції та обряди на Варнаву

Починаються русальні дні, коли водяні парфуми стають видимими. Вони веселяться та влаштовують весілля.

У День Варнави забороняється рвати траву та косити сіно. Таким чином можна в будинок принести нечисть, яка в ній катається і ділить між собою жереб і дільниці: хтось вирушить малою дитиною в колодязі плакати і людей лякати, хтось – отрутою наповнювати траву в полях, хтось – хомути та віжки у сінях сплутувати. Причому вона робить це не в звичайний нічний час, а опівдні.

Заборони на Варнаву

За повір'ями, на Варнаву з усіх кінців збиралася погань – біси, відьми, чорти, вурдалаки для того, щоб поділити між собою землю та спадки. Цікаво, що в цьому випадку розгул нечисті припадав опівдні, а не на нічний час, як завжди. Вони вирішували, хто з них людей лякатиме, хто домашнім тваринам хвости, гриви та шерсть сплутуватиме, кому до дітей невідомою хворобою приходити, а кому трави отрутою наповнювати.

Домовившись між собою і поділивши обов'язки, погань починала кататися землею і травою і, природно, виконувати всі "важливі справи". Тому траву цього дня не косили і не рвали, селяни вірили, що так можна прихопити злих духів, а з ними й усі нещастя. Чи не збирали і лікарські трави, т.к. Вони в цей день вважалися отруйними.

З 24 червня починалися русальні дні, коли водяні парфуми ставали видимими. Вони веселилися та влаштовували весілля. Добре, якщо русалка вибирала в чоловіки дідька. Якщо ж вона звертала увагу на живу людину, то заманювала її в глухе місце, де могла залоскотати до смерті. У багатьох областях цієї ночі люди гуляли до світанку. Вони розводили багаття, біля яких танцювали та співали.

русалки
русалки

Нагадаємо, що не потрібно труїти себе кремом та фумігатором: прості засоби від комарів, які є у кожного.

Раніше ми повідомляли, що 3-мільйонне місто потрапило під карантин через величезний равлик: на людей "повісили" багато заборон.