Виявилося, що блогер, подкастер і психолог Спартак Субота, який є одним із засновників Інституту когнітивного моделювання, може бути задіяний у схемах з "відбілення" репутації колишніх регіоналів.

Розслідувальна група журналістів "Чесно", як пише "Українська правда", з'ясувала, що Інститут когнітивного моделювання пов'язаний із партією "Слуга народу", депутатом-забудовником Вадимом Столаром та головою Мінкульту Олександром Ткаченком.

Стверджується, що інститут практично протягом усього свого існування займався відбілюванням репутації проросійських політиків в Україні.

Розслідування щодо компаній Спартака Суботи, інфографіка: pravda.com.ua
Розслідування щодо компаній Спартака Суботи, інфографіка: pravda.com.ua

2019 року структура працювала виключно в освітньому напрямі. Однак, на початку 2020 року партія Слуга народу перерахувала на рахунок інституту 5 мільйонів гривень. Перед цим нещодавно створений інститут перепрофілювався та почав займатися соціологічними дослідженнями.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими
Показати ще

"У той час інститут працював лише півроку. Це спонукає до висновку, що вибір компанії, яка надає послуги Слузі народу, базувався не на досвіді чи досягненнях організації. По суті, партія влади, яка почала отримувати кошти з державного бюджету від платників податків, після року роботи у парламенті вирішила віддати п'ять мільйонів нещодавно створеної організації, яка не мала стійкої професійної репутації у цій сфері", - йдеться у матеріалі.

Спартак Субота, скріншот: YouTube
Спартак Субота, скріншот: YouTube

Вдалося також з'ясувати, що в цей період Субота Спартак проводив онлайн-курс для "слуг народу". Тодішній голова партії Олександр Корнієнко говорив, що порушувалися теми агресивного середовища, вигоряння та "ігор, у які грають люди".

Розслідування щодо компаній Спартака Суботи, інфографіка: pravda.com.ua
Розслідування щодо компаній Спартака Суботи, інфографіка: pravda.com.ua

У призначенні платежів партії, зазначених у звіті, враховувалася Оплата за соціологічні дослідження та проведення лекцій.

Тоді "Слуга народу" була для інституту Спартака ключовим клієнтом, який давав 80% річного прибутку. За рік компанія отримала 6 мільйонів гривень, із них майже 5 мільйонів – від "слуг".

У період фінансування інституту на роботу взяли дочку чинного голови партії Дар'ю Шуляк. У декларації Олени Шуляк йдеться про те, що її донька отримала за рік роботи в інституті 20 тисяч гривень.

Серед клієнтів ІКМ був медіахолдинг Live Network депутата від забороненої в Україні ОПЗЖ Вадима Столара. Вони обслуговували його канали та одночасно намагалися рятувати його репутацію з моменту створення холдингу у 2020 році аж до листопада 2021 року.

Коли Інститут когнітивного моделювання керував медіахолдингом Столара, там працювала дружина міністра культури Олександра Ткаченка Ганна. Вона очолювала діджитал-департамент Live Network.

У цей період СЕО проекту стала колишня керівниця урядового комунікаційного офісу за прем'єрства Олексія Гончарука Світлана Павелецька.

Розслідування щодо компаній Спартака Суботи, інфографіка: pravda.com.ua
Розслідування щодо компаній Спартака Суботи, інфографіка: pravda.com.ua

У розслідуванні "Чесно" стверджується, що вона відбілювала Столара та називала депутата, обраного від забороненої партії, "наш власник", закликаючи "не демонізувати Вадима Михайловича".

У коментарі "Чесно" Павелецька зазначила, що працювала в інституті до червня 2022 року, проте деталі роботи коментувати відмовилася через підписаний договір про нерозголошення.

Інститут когнітивного моделювання співпрацював із низкою благодійних організацій, зокрема, з Фондом Ріната Ахметова та Міжнародним фондом Вадима Новинського на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

На сайті організації є інформація про співпрацю з МОЗ, Мінцифрою, Мінкультом та МЗС. Усі, окрім Мінкульту, працювали з інститутом без тендерів.

У матеріалі "Чесно" наголошується, що серед співзасновників Інституту когнітивного моделювання крім Суботи значаться Віктор Березенко та Дмитро Царенко. Обидва вони нібито тісно пов'язані з колишніми «регіоналами» та забудовниками.

Віктор Березенко, співзасновник Інституту когнітивного моделювання
Віктор Березенко, співзасновник Інституту когнітивного моделювання

Березенко був помічником на громадських засадах народного депутата 6-го скликання від Партії регіонів Ельбруса Тедєєва, який, зокрема, голосував за "диктаторські" закони 16 січня.

Сім'я іншого співзасновника ІСМ Царенка володіє кількома будівельними компаніями, а брат Михайло Царенко зараз депутат від колишньої ОПЗЖ у Київраді, де активно лобіює інтереси тих самих забудовників.

Нагадаємо, правоохоронна система не спрацювала, - публіцист Анатолій Якименко про Спартака Суботу.

Раніше повідомлялося, жити попри все: психотерапевт розповів, як українцям будувати плани під час війни.

Також, "Він не в собі": продюсер Полякової згадав, як говорив з Винником під час війни та оцінив його стан.