12 липня Україна відзначає день Святих Петра та Павла. Цього дня завершує Петров (Апостольський) піст.

При цьому свято Петра і Павла не включається до днів посту. Повна назва свята 12 липня – День святих верховних мучеників Петра та Павла , оскільки згідно з легендою цього дня апостоли отримали мученицьку смерть.

Свято Петра та Павла вважалося популярним переломним моментом літа, після якого природа починала готуватися до осені. Звичаї Дня святого Петра нагадують обряди слов'ян Трійці та Івана Купала. У народних традиціях свята були змішані як християнські, і язичницькі обряди, пов'язані з поклонінням сонцю.

День Петра та Павла – одне з найважливіших християнських свят. До цього дня готувалися заздалегідь, дотримуючись посту. Напередодні господині прибирали хатини, готували святкові страви, запасалися алкоголем.

Петро і Павло, скрін, відео YouTube
Петро і Павло, скрін, відео YouTube

Популярні новини зараз
Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит В Україні оновили правила для виїзду за кордон Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці
Показати ще

А які ж заборони існують у цей день:

  1. Не можна їсти свіжі ягоди та фрукти, оскільки це може спричинити лихо і залишити на самоті на все життя. Якщо з необережності ви все ж таки з'їли зібрану ягоду, то частування слід віднести до храму і пригостити нужденних.
  2. Категорично заборонено одружуватися з Петром і Павлом, адже молодята можуть спричинити нещастя.
  3. Не можна працювати у полі чи саду. Вважалося, що у святий день земля набирала сили і не можна було її турбувати.

Нагадаємо, коли Петра та Павла у 2023 році: історія апостолів, традиції свята та чому варто побоюватися дощу у цей день.

Раніше ми повідомляли, що Ощадбанк почне перевіряти та блокувати рахунки: хто і коли має пройти ідентифікацію.