Махінації з кредитними картками, шахрайство з виплатою авансу чи передоплати, шахрайство в інтернеті – це всі різновиди фінансового шахрайства.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, потрібно знати кілька простих правил. Про те, як не потрапити на махінації шахраїв розповіли на youtube-каналі "Безкоштовна правова допомога".

Стаття 190 Кримінального Кодексу України визначає шахрайство як заволодіння чужим майном чи правом на це майно шляхом обману чи зловживання довірою.

ПриватБанк, фото: Знай.ua
ПриватБанк, фото: Знай.ua

Видів шахрайства із кредитними картками існує безліч. Насамперед сюди можна віднести крадіжки карти. Викрадаючи вашу картку шахрай може вже мати інформацію про ваш пін-код за рахунок того, що вже спостерігав за вами або отримує його шляхом механічного підбору. Тому вибираючи пін-код для своєї карти уникайте простих комбінацій, таких як чотири одиниці, або 1234.

При цьому не потрібно нікому сторонньому повідомляти пін-код своєї картки також не варто записувати його безпосередньо на картці або на папірці, який ви носитимете з карткою.

Також ефективним є прикриття рукою банкомату або терміналу, коли ви розплачуєтеся в магазині за покупки.

Також шахраї можуть надсилати повідомлення або телефонувати з вимогою надати конфіденційну інформацію, а саме номер картки або її пін-код. У такому разі шахраї можуть представлятися представниками банку, щоб отримати інформацію.

Пам'ятайте, що коли повідомлення надходять від банку, вони мають чітко визначеного відправника. Тому якщо повідомлення надійшло від Приватбанку, то у відправниках буде вказано саме ПриватБанк, а не інший невідомий номер.

Повідомлення шахраїв зазвичай не містять конкретних формулювань, а лише розпливчасті судження, щоб вплинути на ваш емоційний стан. Щоб не потрапити на гачок мошеїнників, пам'ятайте, що пін-код це конфіденційна інформація, яку не варто нікому розголошувати.

Також можна зв'язатися з банком або фінансовою установою і з'ясувати, чи надсилалося відповідне повідомлення. Якщо ви повідомили свій пін-код шахраям варто звернутися до представників банку та заблокувати картку.

Карта "Ощадбанку". Фото: скрін youtube
Карта "Ощадбанку". Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що програму "ЄВідновлення" розширили: гроші від держави отримають ще більше українців.

Раніше ми повідомляли, що ПриватБанк скасував комісію за популярну послугу: насолоджуватися можна цілих три місяці.