Людина позіхає, коли тільки прокидається або відчуває нудьгу, а іноді й без видимої причини. У вчених є декілька теорій, які пояснюють, чому ми позіхаємо. За однією з них так організм намагається розбудити нас та зробити більш уважними.

Про це повідомляє MUSC Health.

Позіхання. Фото Freepik
Позіхання. Фото Freepik

Існує багато теорій про те, чому ми позіхаємо, але напрочуд мало хороших досліджень на цю тему. Проте є кілька загальновизнаних причин позіхання.

Зміна висоти у літаку

При швидкій зміні висоти, знаходячись у літаку, ви позіхатимете як добровільно (навмисно), так і мимоволі (не навмисно), щоб спробувати вирівняти тиск у вусі. І цей спосіб дійсно допомагає та зменшує біль у вухах під час польоту.

Популярні новини зараз
З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Позіхання. Фото Freepik
Позіхання. Фото Freepik

Соціальна емпатія

Ще одна причина позіхання називається соціальною емпатією. Простою мовою це означає "навіювання".

Якщо ви бачите, як хтось позіхає, або читаєте про позіхання (наприклад, прямо зараз читаєте цю колонку), деякі люди позіхатимуть.

Насправді психологи довели, що чим ви більш емпатичні, тим більша ймовірність того, що ви позіхнете, коли це зробить хтось інший.

Позіхання. Фото Freepik
Позіхання. Фото Freepik

Існує також теорія що чим ближча для вас людина яка позіхає, тим більша ймовірність, що вона теж позіхне.

Будильник організму

Позіхання однозначно асоціюється з сонливістю та нудьгою.

Однак, як це не парадоксально, існує теорія, що позіхання - це не ознака сонливості чи нудьги, а рефлекс, який викликає ваш мозок, щоб розбудити вас або зробити вас більш уважними.

Позіхання. Фото Freepik
Позіхання. Фото Freepik

Позіхання пов'язане з вивільненням деяких гормонів, які ненадовго збільшують частоту серцевих скорочень і підвищують пильність.

Тож насправді причиною позіхання, коли ви втомилися або нудьгуєте, є спроба організму тримати вас бадьорими та енергійними - хоча б на короткий час.

Нагадаємо, ми писали, що українці зазнають потужного удару по головах: магнітна буря накриє вже 25 липня.

Як повідомляв "Знай.ua", річки поту, висота та публічний виступ: чого бояться люди за знаком Зодіаку.