Українці, які не можуть самостійно сплатити за комунальні послуги, мають право на субсидію. У компанії YASNO розповіли, кому саме належить допомога від держави, в якому розмірі вона нараховується і як її отримати.

Так, субсидія передбачена сім'ям, які платять за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов'язковий платіж, який залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Коли призначають допомогу, враховують доходи всіх зареєстрованих осіб, а у разі оренди чи ВПО – фактичних мешканців.

Оплата комуналки, скріншот: YouTube
Оплата комуналки, скріншот: YouTube

Дохід не враховуватиметься, якщо зареєстровані, але не проживаючі люди повідомлять про це та нададуть документи. Крім того, влада більше не звертає уваги на наявність авто у прийомних, багатодітних сім'ях та сім'ях, де є особа з інвалідністю.

Розмір субсидії є різницею між вартістю всіх комунальних послуг та обов'язковим платежем. Щоб визначити другий, слід помножити середньомісячний сукупний дохід домогосподарства на обов'язковий відсоток платежу.

Популярні новини зараз
Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

"Обов’язковий відсоток платежу також обчислюється за формулою. Для цього спочатку середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів родини і таким чином визначають дохід на одну особу. Потім його ділять на розмір прожиткового мінімуму – з 1.01.2023р. він становить 2589 грн. Отриманий результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії), а потім множиться на 15% (базова норма плати за послуги)", - розповіли у YASNO.

Як розрахувати розмір субсидії, YASNO
Як розрахувати розмір субсидії, YASNO

Для призначення субсидії за спрощеним механізмом слід подати звернення, а ПФУ вже самостійно складає заяву та декларацію на підставі зібраної інформації з офіційних реєстрів.

Це можна зробити такими способами:

  • поштою або особисто в одному із сервісних центрів ПФУ;
  • через портал електронних послуг або мобільний додаток ПФУ;
  • через портал "Дія";
  • у центрі надання адміністративних послуг;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Нагадаємо, українців чекають зміни у житловій субсидії у серпні 2023 року: чого чекати від держдопомоги

Раніше ми писали про те, що рахунок йде на дні, треба поквапитися: українцям нагадали про важливу процедуру

Як повідомляв Знай.ua, зустріти старість без хибних надій: у ПФУ показали, як дізнатися розмір майбутньої пенсії