В Україні діють правила військового обліку, згідно з якими військовозобов'язані та резервісти повинні особисто повідомляти ТЦК (де вони стоять на обліку) про зміну персональних даних. Як приклад, це може бути одруження, переїзд в інше місто або поруки під опікою.
Також слід надавати документи, що підтверджують право на відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації.
Український юрист та адвокат Антон Маринич розповів, які документи потрібно зібрати для цього та що треба враховувати під час зустрічі з військовим комісаром.

Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube
Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube

Які документи потрібні, якщо є відстрочка

Про зміну персональних даних потрібно повідомити військкомату у семиденний термін, каже юрист. А якщо було втрачено військово-обліковий документ, то чим швидше, тим краще. Щодо документів, які мають бути при вас, то тут залежить, з якою метою необхідно з'явитися до військкомату.

"Якщо мета походу у військкомат полягає в отриманні відстрочки, тоді потрібно підготувати документи, які б підтверджували право на відстрочку", - пояснює юрист.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

При отриманні відстрочки необхідно підготувати такі документи:

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

1. Паспорт або інший документ, що засвідчує вашу особу. У разі військового стану кожна людина зобов'язана мати такий документ чи скористатися додатком «Дія».

2. Військово-обліковий документ. Здебільшого це військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Військкомат за наслідками розгляду документів про відстрочку може проставити відповідну позначку в такому документі.

3. Безпосередньо документи, які мають право на відстрочку. Зробити їх копії та взяти із собою оригінали, щоб їх пред'явити. Якщо немає можливості пред'явити оригінал, оптимально буде зробити нотаріально засвідчені копії таких документів. Працівники військкомату мають бути впевненими у справжності таких документів.

Оскільки перелік підстав досить великий, юрист пропонує розглянути з прикладу отримання відстрочки чоловіком, дружина якого є особою з інвалідністю.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

У Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ця підстава визначена так: "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: які мають дружину (дружину) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіки) з-поміж осіб з інвалідністю I або II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати".

Аналізуючи цю основу, є наступний перелік документів:

свідоцтво про шлюб (для підтвердження родинних зв'язків із дружиною);

довідка до акту огляду МСЕК або пенсійне посвідчення дружини (для підтвердження того, що дружина є особою з інвалідністю, адже у пенсійному посвідченні має бути зазначена група інвалідності);

заяву дружини про те, що вона не має інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати. Підпис на такій заяві має бути нотаріально засвідчений.

"При цьому в законі не уточнюють, яким саме документом підтверджувати відсутність інших працездатних осіб, тому на сьогоднішній день сформовано такий практичний підхід. Загалом можна зробити висновок, що при відвідуванні ТЦК та СП з метою отримання відстрочки наявність оригіналів документів або їх нотаріальних копій є обов'язковою", - зазначає Антон Маринич.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Які документи необхідні, якщо змінилися облікові дані

Якщо ви вирішили оновити свої облікові дані, ви надаєте документи, які містять інформацію про такі зміни.

В особистій справі зберігається інформація про:

- місце проживання та місцезнаходження;
- відомості про батьків (усиновителів), опікунів, піклувальників та інших представників;
- відомості про сімейний стан особи та членів її сім'ї;
реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
- відомості про зайнятість (місце роботи); відомості про освіту та спеціальність;
- відомості про стан здоров'я;
- відомості про розгляд судом кримінальної справи, вирок, який набрав законної сили;
- відомості про наявність (відсутність) судимості.

Щодо змін до перерахованих облікових даних, то повідомляти про них також потрібно своєму роботодавцю.

Підприємства, установи, організації та навчальні заклади мають вести персональний військовий облік своїх працівників. Окремим обов'язком таких роботодавців є повідомлення ТЦК та СП про зміну ваших облікових даних. Інформацію про зміни роботодавець зобов'язаний надати ТЦК протягом 7 днів.

"Узагальнюючи, слід констатувати, що несвоєчасне повідомлення ТЦК та СП про зміну облікових даних призовника, військовозобов'язаного або резервіста може бути підставою для накладення штрафу за порушення оборонного законодавства (стаття 210-1 КУпАП) у розмірі від 3400 грн до 5100 грн, а на роботу – від 5100 до 8500 грн”, – звертає увагу юрист.

Нагадаємо, мобілізація 2023 року: які хвороби шкіри звільняють від призову.

Раніше повідомлялося, чи воювати з окупантами чи на завод: при владі придумали, що робити з тими, хто не готовий взяти зброю в руки.

Також, чи закликатимуть українок на війну у 2023 році: юристи нагадали про військовий облік жінок.