12 серпня православна церква вшановує пам'ять святих апостолів від сімдесяти Силуана та Силу (Сілоса), а також святого Іоанна Воїна.

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Так, у народі говорили: "На Силу та Силуана жито буває п'яне"; "Посієш жито на Силу - народиться сильно"; "Сила хліб силить".

При цьому слов'яни вірили, що святий Сила піддасть тваринам, рослинам і людям небувалої сили, оскільки потрібно багато сили, щоб і дозріле жито встигнути зібрати та озиме засіяти. Традиційно у цей день святий Сила вкладає у трави та коріння, особливо у лопухи, магічні цілющі властивості.

Крім того, на Русі святому апостолу Силі приписували істинно богатирську міць, ототожнюючи його зі слов'янським язичницьким богом Сильнобогом, який сприяв могутній силі, спритності та витривалості.

Популярні новини зараз
Доведеться перебиватися з хліба на воду: яку пенсію дадуть при зарплаті 8000 грн Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат "Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024
Показати ще

За народними повір'ями, цього дня відьми напиваються молока та вмирають. Нечистій силі приписували здатність доїти корів до смерті.

Зате якщо після трапези відьма засне, її неможливо розбудити — тоді віруючі селяни припікали їй соломою п'яти, щоб вся її сила пішла в землю. Знаючі люди казали, що після такого обряду відьма вже ніколи не торкнеться корів.

У той же час у святого Іоанна Воїна просили заступництва та втіхи всі скривджені та скорботні, а на Русі було прийнято молитися цьому святому і про повернення краденого.

Вважалося, що на Силуана та Силу відьми напиваються молока та вмирають. Нечистій силі приписували здатність доїти корів до смерті. Саме тому не рекомендується цього дня виводити свою худобу у поле.

Зате якщо після трапези відьма засне, її неможливо розбудити — тоді віруючі селяни припікали їй соломою п'яти, щоб вся її сила пішла в землю. Знаючі люди казали, що після такого обряду відьма вже ніколи не торкнеться корів.

Люди вірили, що якщо у цей день обікрадена людина відслужить молебень Іоанну, то злодії виявлять себе самі. Якщо ж злочинець не хотів зізнаватись, приступали до ворожіння. На кого вказували чаклун чи ворожка — той мав поклястись у невинності ім'ям Івана Воїна. Православні були впевнені, що якщо людина при цьому збреше — то свята сама її покарає.

Нагадаємо, що українців попередили про великі штрафи із 15 серпня: кого змусять заплатити від 3332 грн.

Раніше ми повідомляли, що польки ревнують українок до чоловіків: висока конкуренція на шлюбному ринку.