Гелловін — свято неоднозначне. Його прийнято відзначати у ніч із 31 жовтня на 1 листопада.

Цей час вважається найстрашнішим у році. Свято зачаровує страшними костюмами, кривавими образами та моторошними обличчями. Гелловін асоціюється з перевдяганням і веселощами, проте більшість вірять у прикмети, пов'язані з цим днем. Що можна і не можна робити напередодні Дня всіх святих читайте в матеріалі.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

У слов'янській культурі це свято відоме як День поминання померлих. Спочатку його відзначали у травні, але після 835 року під сильним впливом християнства він був практично повністю витіснений із культури та перенесений на 1 листопада. Церква хотіла, щоб цей день жодним чином не асоціювався із язичницькими обрядами, і тому перенесла його на кінець року.

Гелловін та християнські традиції: святкувати чи ні?

Часто можна почути думки, що оскільки Гелловін має язичницьке походження, його святкування суперечить християнським традиціям. Однак не всі знають, що звичай розписувати яйця на Великдень також має язичницьке походження. Крім того, вважається, що на сьогоднішні традиції Хеллоуїна вплинули християнські догми і звичаї, що з них випливають. Хелловін - це вечір перед християнським "Днем Усіх Святих".

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Проте церква забороняє Гелловін, вважаючи його несумісним із християнською культурою. Священики наголошують, що урочистості із замаскованими учасниками та бали суперечать тій атмосфері молитви та роздумів, яка супроводжує нас у свято Дня всіх святих та поминання покійних душ.

Зараз Гелловін позбавлений свого первісного змісту. Тому прихильники свята стверджують, що це лише розвага, можливість нарядитися в забавні костюми і провести вільний час у веселій атмосфері. Вони не бачать нічого поганого чи суперечить вірі.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Таке уявлення про Гелловін дійшло і до України. Київ почав відзначати це свято у 90-ті роки, і з кожним роком Гелловін набирає все більше і більше прихильників.

Щоб задобрити духів, люди почали виносити на поріг будинку солодощі. Це перетворилося на традицію переодягатися у жахливих істот та просити цукерки. Діти цього дня заходять у будинки з криками: "Цукерки чи життя".

З підручних засобів здавна робили вироби, павутиння, різні іграшки, щоб ними прикрасити хату до Хеллоуїна.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Найпопулярніші забобони та прикмети, тісно пов'язані з Гелловіном

Також з Гелловін пов'язано безліч забобонів. І тому, коли цього дня чи вечора на нашому шляху з'явиться павук, це буде знаком від померлої близької людини, що вона все ще присутня в нашому житті.

Ми зібрали для вас всі забобони про Гелловін, щоб ви точно знали, чого не можна, а що потрібно робити в ніч проти 1 листопада.

Гарбуз

Давня легенда свідчить, що на Гелловін померлі повертаються на землю. Серед них був і грішник Джек, якого не взяли ні до раю, ні до пекла. Отже, він блукає землею з ліхтарем у руках. Хелловінські світильники зазвичай роблять з гарбуза. Сам овоч називають ліхтарем Джека.

Крім того, сьогодні дуже популярно вирізати у гарбузі візерунок (наприклад, страшну посмішку). І це не просто прикраси. Хеллоуїнським гарбузом прийнято прикрашати поріг будинку для захисту від злих духів.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Забобона про чорну кішку

Це повір'я прийшло із Середньовіччя. Кішки були частими супутниками жінок, звинувачених у чаклунстві. Найстрашнішими вважалися тварини з чорною шерстю, які непомітно пересувалися в темряві, а їхні очі сяяли, наче повислі в повітрі. 31 жовтня слід уникати цього звіра.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Костюми на Гелловін

Костюми, маски, а також відповідний грим або макіяж є ключовими елементами забав на Гелловін.

Святковий костюм або сукня повинні лякати, відсилати до примар, відьм і підсвічених гарбузів. Можна навіть використовувати звичайний рушник або простирадло, щоб перетворитися на приведення, вампіра, відьму або інший жахливий персонаж.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Що не можна робити на Гелловін

– За повір'ям у ніч із 31 жовтня на 1 листопада не можна залишати в будинку чорну кішку, адже вона може принести нещастя у родину.

– Забороняється залишати відчиненими вікна та двері, щоб не викликати лиха.

– Якщо вночі на Гелловін у будинку ви побачили павука, не можна його вбивати. Вважається, що таким чином родич, що помер, намагається попередити про небезпеку. Щоб позбутися павука, просто пройдіть по всьому будинку із запаленою свічкою.

- У ніч на 1 листопада не можна залишати сушитися речі на мотузці, тому що вважається, що після заходу сонця в речі можуть оселитися потойбічні сили. Тому людина, яка потім одягатиме цю річ, приноситиме нещастя собі та оточуючим.

– Не можна відмовляти людям у їхньому проханні, оскільки в особі жебрака до будинку може прийти душа покійного рідного.

- Якщо ви чуєте за собою кроки, не можна оглядатися, адже за вами можуть слідувати мертві.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Нагадаємо про найстрашнішу ніч уже за кілька днів: що треба знати всім про Гелловін-2023.

Раніше ми повідомляли, що Гелловін-2023 наближається: невідома історія свята та традиції.