25 грудня православні українці відзначають одне з головних церковних свят — Різдво Христове.

Вечір 24 ​​грудня називається Святим вечором або Святвечір. Коли сходить перша зірка на небі, сім'я сідає за святковий стіл, на якому обов'язково мають бути 12 страв. Головні ласощі на Різдво – кутя.

Ворожіння на Різдво, фото з вільних джерел
Ворожіння на Різдво, фото з вільних джерел

Щоб зустріти головне свято року правильно, необхідно знати про його головні заборони. У цьому вам допоможе розібратись Знай.ua.

Що заборонено робити на Різдво Христове

Підготовка до Православного Різдва зазвичай займає особливе місце в душах віруючих. Їй неодмінно супроводжують заборони та прикмети цього дня.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Так, напередодні Різдва категорично заборонено їсти м'ясо та продукти тваринного походження і в деякі дні рибу, вино та олію, адже ще триває Різдвяний піст. Проте 25 грудня усі заборони знімаються.

Святого вечора потрібно, щоб на столі було 12 пісних страв, за кількістю апостолів. Готувати менше страв не рекомендується.

Одна з головних заборон Різдва полягає в тому, що жодна з страв не повинна залишитися недоторканою.

Не можна прибирати страви зі столу до самого настання Різдва 25 грудня.

Потрібно подивитися на свою ялинку. На Різдво не можна, щоб на ялинці була інша прикраса, а не зірка, адже це символ зірки Віфлеєма, що сповістила про народження Ісуса.

У Різдво не можна одягати старого одягу.

Як і в інші релігійні свята, не можна працювати. Жінкам не можна шити, прати, прибирати, виносити сміття з дому. Чоловікам ходити на полювання або рибалку. Це потрібно робити заздалегідь до свята.

У жодному разі не можна гадати на Різдво. Для цього є спеціальний період з 12 дня Свят до Хрещення.

У святе свято Різдва не можна лаятися, поганословити, особливо за столом.

Не прийнято до сходу першої зірки обідати — невеликий перекус дозволено лише дітям.

Нагадаємо, чи можна відзначати Різдво 7 січня: священик ПЦУ уточнив, що молитва не буде зайвою