В Україні зросли відсоткові ставки кредитів для населення. Це стосується позик як в іноземній валюті, так і в національній.

Про це повідомляє Національний Банк України.

Як свідчать дані державного регулятора, ставки за новими кредитами для населення в іноземній валюті зросли з 5,3% до 6,4% річних.

Кредит. Фото: скрін youtube
Кредит. Фото: скрін youtube

Середні процентні ставки за новими кредитами в національній валюті становлять 33,7% річних. Протягом 2023 року ставки зросли на 4,3 відсоткових пункти.

Популярні новини зараз
Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Ставки за гривневими кредитами для підприємств зросли з 16,6% до 17,5% річних, за валютними зросли з 4,6% до 6,4%. Що звичайно відобразиться на ціноутворенні для споживачів.

Кредитний портфель банків за рік скоротився на 1,0% до 998 млрд гривень, у т.ч. населення зросло на 5,7% до 222 млрд гривень, підприємств скоротилося на 2,0% до 758 млрд гривень. Нові ставки вплинуть на зростання цінників на послуги фінустанов.

Кредити. Фото: скриншот Youtube-відео
Кредити. Фото: скриншот Youtube-відео

Нагадаємо, НБУ у 2023 році розпочав цикл зниження облікової ставки, опустивши її з 25% до 15%.

Облікова ставка — це вартість кредитів НБУ комерційним банкам, які можуть отримати від центробанку довгострокове чи короткострокове рефінансування. Посередньо ставка повинна визначати ціну кредитів на ринку.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, чекати більше не потрібно: комунальники поставили крапку в питанні з платіжками

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що "Ощадбанк" затримує зарахування грошей на картку: доведеться чекати кілька днів

Вам буде цікаво дізнатися про пенсію майже 11 тисяч гривень: хто зі людей похилого віку може отримувати таку виплату