В Україні триває період передачі показників лічильників світла, цього місяця воно триватиме до 3 березня. Щоб платити лише за спожиту електрику, показники потрібно передавати вчасно та головне – правильно. Особливо останнє стосується двозонних лічильників, тут помилка може спровокувати як борги, і переплату.

Фахівці компанії Yasno нагадали про правила передачі показників.

Лічильник світла, скріншот: Facebook
Лічильник світла, скріншот: Facebook

"Для цього процесу виділено 2 останні дні поточного місяця і перші 3 дні нового. Якщо передавати показання раніше ніж за 2 дні до кінця поточного місяця або пізніше перших 3 днів наступного, то нарахують зайве", - попередили в компанії.

Справа в тому, що оператор системи розподілу (ОСР) приймає показання тільки у зазначені дні, а потім передає дані постачальнику струму. І якщо споживач поспішить чи запізниться, ОСР розрахує споживання за середньодобовими показниками, а передані цифри не вчасно просто не будуть враховані.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Лічильник світла, скріншот: Facebook
Лічильник світла, скріншот: Facebook

Двохзонний лічильник електроенергії: як знімати показання правильно

Зі звичайними приладами обліку проблем зазвичай не виникає, але споживачі з двотарифним лічильником "день-ніч" іноді плутаються в тому, які саме цифри потрібно записати. Про такі випадки самі клієнти розповідали у коментарях до посади Yasno, зазначаючи, що їм складно розібратися, де на лічильнику "день", а де "ніч".

Отже, щоб правильно зафіксувати показання, потрібно записати лише два числа, які відображаються з інтервалом 10 секунд. Це свідчення щодо тарифу "день" (з 7:00 до 23:00) та тарифу "ніч" (з 23:00 до 7:00), а суму спожитої електроенергії (день+ніч) передавати не потрібно.

Після встановлення та програмування двотарифного лічильника постачальник електроенергії укладає зі споживачем договір, і в особистому кабінеті з'являється розподіл на зони.

Двотарифний лічильник електроенергії прямо на своєму екрані індексує "день" та "ніч" особливими відмітками. Коди можуть відрізнятися залежно від виробника.

Лічильник світла, скріншот: Facebook
Лічильник світла, скріншот: Facebook

Найпопулярніші:

Т1 – день, Т2 – ніч;
Е1 – день, Е2 – ніч;
Т11 – день, Т12 – ніч;
5.8.1 – день, 1.5.8.2 – ніч.

Втім, на приладі можуть бути інші індекси. У такому випадку доведеться дізнаватися про їх розшифровку – зазвичай ця інформація знаходиться на сайті виробника.

Облік електроенергії за кожною добовою зоною відображається послідовно. Тобто абоненту потрібно просто почергово записати значення за тарифами "день" та "ніч" – нічого складати чи забирати не потрібно. Самостійно середньодобовий тариф визначати також не потрібно! Його розрахує постачальник електроенергії після подачі показань щодо кожної із зон.

Щоб передати показання двотарифного електролічильника, потрібно записати лише цифри до коми. Потім їх слід вписати у відповідні графи в особистому кабінеті.

Нагадаємо, не пройшла оплата: "Нафтогаз" показав, як вирішити поширену проблему.

Раніше повідомлялося, будуть зайві нарахування за воду: власників квартирних лічильників попередили.

Також, "Чек є, а грошей немає": у "Нафтогазі" підказали, як повернути кошти після популярної помилки.