Готуєтеся до Великого посту і з нетерпінням чекаєте на Масляну? Настав час дізнатися, звідки прийшло до нас це чудове свято, відзначаючи яке можна вдосталь їсти і гуляти на втіху перед пісними днями.

Дізнайтеся, чому змінюються дати святкування Масляної? Звідки зростає коріння млинця? Як з'явилася традиція пекти млинці? Читайте історію та опис палко коханого у народі свята. І відзначайте його, згідно з давніми звичаями та обрядами.

Масляна
Масляна

Історія виникнення та традиції Масляної

Багато українців знають, що на Масляну печуть млинці. Але, якщо копнути глибше, люди розводять руками. Саме свято відоме, але що означає, не всім зрозуміло. То звідки ж пішло це цікаве свято? Які існували прикмети?

Церква називає святкування Масниці Сирною седмицею. Але тут варто відзначити, що коріння цього свята сягає давніх часів. Він виник задовго до ухвалення Київською Руссю християнства. Звернемося до історії його виникнення.

Популярні новини зараз
Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Масляна
Масляна

Цікаво, що давньослов'янське свято, яке зараз називається Масляна, у минулому називалося Комоїдицею. Ця назва походить від слова «Коми» - так називалися своєрідні хлібці. Їх готували переважно із вівсянки. Робили також з ячмінного або горохового борошна, додаючи в тісто подрібнені горіхи та сушені ягоди.

Вживали коми в останній день Комоїдиці. Тривало святкування 2 тижні. Свято наступало за тиждень до весняного рівнодення. І ще продовжувався один тиждень після нього. Таким чином люди проводжали зиму та зустрічали весну, тепло та сонце.

Ось чому в цей період було прийнято пекти млинці – вони символізують сонце. Їх прийнято подавати на стіл гарячими, щедро поливаючи олією. У цьому є певне значення і сенс: як тане масло на млинцях, так тануть і снігові кучугури на сонці.

Бурякові млинці, кадр з відео
Бурякові млинці, кадр з відео

Незважаючи на язичницьке та побутове коріння, сьогодні з Масляною пов'язують останній тиждень перед Великим постом. Ось чому дата свята плаваюча. Тиждень Масляної визначається залежно від того, коли настає Великдень.

Після прийняття християнства на Русі народ почав дотримуватися Масляної по днях тижня. Кожен із них має своє значення і щось означає.

Нагадаємо, що Масляна-2024: коли буде і які страви обов'язково мають бути на столі.

Раніше ми повідомляли, що масове об'єднання млинцями вже скоро: скільки коштуватиме задоволення.