24 травня у Шевченківському суді Києва відбулося закриття справи про розгін мирних демонстрантів на Майдані наприкінці 2013 року. Через закінчення терміну давності всі звинувачення було знято, і арешт з їхнього майна було знято. Потерпілі були незадоволені таким результатом, але доля розпорядилася на користь звинувачених.

Судове засідання мало розпочатися о 9-й ранку, але через повітряну тривогу воно почалося із запізненням. У залі суду були присутні лише прокурори, четверо обвинувачених, один адвокат та двоє потерпілих.

Суд тривав недовго, лише близько години. Суддя зачитав клопотання, вислухав заперечення потерпілих та підтримку обвинувачених.

Силовий розгін Майдану
Силовий розгін Майдану

Виявилося, що один із обвинувачених нині служить в армії на Сумщині. У залі спалахнули старі неприязні стосунки між потерпілими та звинуваченими, як за часів протестів на Майдані.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Один із постраждалих, Любомира Кеплер, приїхала до Києва з Німеччини, щоб підтримати протестувальників. Їй зламали руку під час зіткнень із міліцією. Ще один постраждалий Сергій Колоша отримав серйозні травми голови і тіла.

Колоша заявив, що закриття справи підриває довіру суспільства до судової системи і може спонукати людей вдатися до самосуду. За його словами, засідання часто зривалися – хтось захворів, хтось був у відрядженні, хтось без адвоката. Суди призначалися не так часто, а самі засідання проходили раз на два тижні:

"І вийшло, що не спійманий – не злодій"

Майдан, фото: Суспільне
Майдан, фото: Суспільне

Він також сказав, що багато потерпілих втратили віру у справедливість через суд, до того ж дехто перебуває зараз на передовій і, можливо, ніколи не досягне справедливості.

Адвокати потерпілих мають намір оскаржити рішення, але вони розуміють, що цей процес може тривати багато часу.

Варто нагадати, що в ніч розгону на Майдані були сотні мирних протестувальників, які виступили проти зміни курсу країни у бік Європейського союзу. Міліція розпочала розгін мітингувальників, використовуючи палиці.

Внаслідок пригоди постраждали десятки людей, і багато хто був затриманий. Деякі протестувальники знайшли притулок у церкві, інші ховалися в знайомих.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що атриса "Слуги народу" звинуватила Майдан у вбивстві України: вже два роки "засуває" проросійські наративи, але танцює в театрі