У квітні природа ще може підкинути неприємний сюрприз у вигляді нічних заморозків. Щоб ваші рослини не постраждали — треба діяти завчасно.

Раптове зниження температури навіть на кілька градусів нижче нуля може серйозно пошкодити молоді пагони, квіти й дерева. Але є кілька простих рішень, які допоможуть вберегти врожай, пише "Все росте".

Один з найефективніших способів — мульчування. Сухе листя, солома, торф чи тирса створюють надійний теплоізоляційний шар і захищають коріння рослин від холодного повітря. Особливо це важливо для молодих саджанців і багаторічників. А ще варто перед похолоданням добре зволожити ґрунт. Волога земля повільніше втрачає тепло, тому допоможе рослинам краще пережити ніч.

Земля.  Фото: Youtube
Земля. Фото: Youtube

Також можна сховати рослини під агроволокном, плівкою, ковпаками з пляшок або навіть старими простирадлами. Але не забудьте зняти укриття зранку, щойно потепліє — щоб рослини не "задихнулися" і не перегрілися.

Популярні новини зараз
Штраф, позбавлення прав та в’язниця: які слова заборонено говорити поліції Пенсіонерам виплатять додаткові гроші від держави: які умови та сума Пенсіонерам виплатять надбавки: які суми обіцяють Пенсія на картку більше не прийде: кого терміново чекають в ПФУ
Показати ще

Саджанці, скріншот: YouTube
Саджанці, скріншот: YouTube

Ще один метод — димування. Якщо на городі чи в саду розкласти купи вологого листя або гілок і підпалити їх до стану тління, дим створить теплову подушку. Вона трохи підніме температуру біля землі й не дасть холоду швидко проникнути до рослин. Але будь обережними з вогнем.

Багаття, вогонь / фото: Freepik
Багаття, вогонь / фото: Freepik

Усі ці дії — прості, але дуже ефективні. Тож якщо хочете зберегти і квіти, і врожай — краще підготуватись до весняних примх завчасно.

Раніше ми повідомляли, дерева можна висадити і зараз: як правильно це зробити в холодну пору, щоб саджанець укоренився?

Вже у лютому будуть перші бруньки: як правильно зробити живцювання смородини у листопаді - детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, як виростити яблуню з насіння: поради експертів.