Українців знову чекає неприємний «сюрприз» на прилавках — риба стрімко дорожчає. Найбільше це відчують ті, хто звик купувати звичайного коропа чи оселедця: саме ці види додали в ціні чи не найбільше. Навіть "бюджетна" риба вже не по кишені багатьом родинам.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗа останній місяць середня ціна на живого коропа зросла з 149 до 168 гривень за кілограм. А якщо мова йде про патраного свіжого коропа — то за нього доведеться викласти вже 213 грн/кг. Це на майже 20 гривень більше, ніж у квітні. Така сама ситуація з оселедцем: слабосолений делікатес подорожчав з 192 до 214 грн/кг.
Але не вся риба дорожчає — наприклад, скумбрія трохи впала в ціні, до 198 гривень за кілограм. Щоправда, експерти заспокоюють: це тимчасово. Усе літо ціни триматимуться високо — і це ще не межа.
Причини такого рибного здорожчання різні, але всі б’ють по кишенях споживачів. По-перше — сезонність. Весною через нерестову заборону рибалки не можуть ловити багато риби, тому на ринку зменшується пропозиція. По-друге — курс валют. Імпортна морожена риба прив’язана до долара й євро. По-третє — шалена собівартість: паливо, електроенергія, корми — усе зростає. І нарешті, війна. Забруднення водойм, обмежений вилов — усе це негативно впливає на обсяги рибної продукції.
Щоправда, цього року зафіксовано збільшення вилову майже на 22%. Це могло б трохи врівноважити ситуацію, але навіть це поки не знижує цінник у магазинах. Короп, товстолоб, білий амур, судак, щука та сом — усе це залишається дорогим задоволенням.
Українцям радять не очікувати знижень найближчим часом. Літо пройде під знаком високих цін, і лише восени, після облову ставків, можлива певна стабілізація.
Нагадаємо, яйця знову б’ють по кишені: ціна злетіла майже вдвічі — коли чекати здешевлення
Раніше ми розповідали, що фруктів влітку не наїмося: виноград, абрикос та персики зможуть дозволити собі лише заможні
Також, борщ дорожчає швидше за інфляцію: наскільки зросли інгредієнти популярної страви