За останні 26 років вилов риби в Україні скоротився у 13 разів. Це є однією з головних причин подорожчання морепродуктів на вітчизняному ринку.

Про це повідомив голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, передає Hyser.

Всього 15% риби на українському ринку виловили вітчизняні рибалки, все інше - це імпорт. Через зростання курсу долара вартість імпортованої риби весь час зростає.

У 1991 році один українець вживав 24 кг риби на рік. Сьогодні ця цифра становить усього 9 кг на рік. Наприклад, мешканці європейських країн вживають 20-30 кг риби, а японці - 70 кг.

Обсяги вилову риби в Україні знизилися через дефіцит промислових риболовних суден, які можуть працювати в океані. Зараз таких налічується лише 5. Серед них 4 працюють під прапором Нової Зеландії і поставляють рибу в інші країни. Ще одне судно Україна здає в оренду для промислу в Антарктиді.

Популярні новини зараз

Кіт Андрія Садового насмішив львів'ян - бігає, наче вжарений: "Коли був вуличним і оселився у мерії"

Мама Дана Балана заспівала українською після знайомства з Тіною Кароль: ідеальна "свекруха"

"Холостяк" Заливако приголомшив зізнанням поруч з Микитою Добриніним: "У мене як у кота"

Тоня Матвієнко показала улюблене хобі свого брата-ченця: робить неймовірні речі

Показати ще

Примітно, що раніше Україна вважалася країною з потужним потенціалом в плані видобутку риби. Їй належало 238 рибальських суден, серед яких 40% були судами-заводами. Вони могли не лише ловити, але й переробляти рибу.

Найбільше риби Україна імпортує з Норвегії, Ісландії та США. Однак протягом трьох років скорочується імпорт дорогих видів риби - лосося, тунця і форелі. Найвищим попитом на українському ринку користуються скумбрія, кілька, хек, мойва, мерлуза і сардини.

Дивіться: в Азовському морі закінчується риба

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні значними темпами зростає кількість вегетаріанців.