Сезонний фактор зумовив зростання цін на продукти в Україні. Це означає, що навесні можна очікувати здешевлення.

Цю інформацію повідомив економіст Віталій Кузьмін в інтерв'ю "Обозревателю".

Експерт розповів про те, що стрімке зростання цін безпосередньо пов'язане з весняними святами.

"Це сезонне подорожчання, у нас попереду Великдень, у нас кожен рік перед Великоднем всі продукти дорожчають. По-друге, не потрібно забувати про інфляцію, ціни на продукти скорегувалися на рівні інфляції", - уточнив Кузьмін.

За словами економіста, вже в квітні можна очікувати здешевлення.

"Я думаю, що після Великодня у нас відбудеться зворотний показник, вони трошки подешевшають... Влітку молочка завжди йде на спад, тому що молочка зазвичай взимку дорожчає на 20-30%, а влітку падає. Може, не на 20-30%, але відкотиться однозначно. Овочі також відкотяться, так як влітку ціна падає", – сказав експерт.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", зростання цін на продукти і послуги, які входять у "споживчий кошик" в кінці лютого дещо сповільнилося. Згідно з даними Укрстата, споживча інфляція в лютому становила 0,9%.

Як виявилося, овочі – вже не самий дорогий продукт. Продукти харчування в лютому, за даними Укрстата, зросли у ціні в середньому на 1%. Найбільше подорожчали фрукти – на 6,8%,.

Також портал повідомляв про те, що експерти повідомили вельми неоднозначну новину про те, що популярні сорти вина, в тому числі, виготовлені з сортів винграда Глера або Піно-грі, можуть піднятися в ціні у всьому світі відразу на 30%.

Основні виробники вина — Франція, Іспанія та Італія — в минулому році зіткнулися з несприятливими погодними умовами: виноградники страждали від спеки, то від холоду. На тлі цього в 2017-му році було зібрано менше винограду, що призвело до найбільшого скорочення виробництва вина з 1961-го року.