На прилавках вже з'явилася рання полуниця першого врожаю та інші сезонні фрукти і овочі. Ціни "кусаються", але від покупки утримують не тільки вони – багато українців побоюються надмірної кількості добрив.

На столичних ринках вже торгують вітчизняної полуницею з Херсона за 150 грн/кг. Продавці пояснюють – ягода точно така ж, як буде влітку. Тільки зараз вона надходить у продаж теплиць, а не з відкритого грунту, тому й коштує дорого.

Але покупці побоюються не тільки цін, а й добрив. Це стосується і зелені, яка коштує значно дешевше молодих ягід і фруктів.

"Я купила цибулі трохи. Боюся, тому що можуть бути добрива – там нітратів повним-повно. Але трохи, може бути, організм переварить", – ділиться побоюваннями покупниця.

Дієтолог Сергій Антонюк пояснює: в невеликій кількості організм людини легко виводить нітрати.

Популярні новини зараз
Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

"Якщо ми беремо овочі-фрукти, то однозначно вони повинні бути свіжими. І вони повинні бути невеликих розмірів. Якщо вони невеликих розмірів, це говорить про те, що кількість нітратів у них невелика", – зазначив Антонюк.

При цьому дієтологи наголошують, що весняний авітаміноз – це міф. І будь-якою ціною вживати вітаміни не варто.

"Враховуючи, що люди бояться авітамінозу, вони хочуть поповнити організм вітамінами і мікроелементами. І навесні насідають на фрукти. Але у фруктах, крім того, що є велика кількість вітамінів і мікроелементів, ще є чимала кількість вуглеводів. Які при великій кількості вживання будуть відкладатися в жири", – застерігає Антонюк.

Тому зловживати ранніми фруктами і овочами не можна. Крім того, їх слід покупайть у продавців, яким довіряєте.

Портал "Знай.uа" нагадує, що у Києві зафіксовано випадок захворювання на ботулізм, від якого минулого літа загинули дев'ять людей після вживання в'яленої риби. Про це в четвер, 3 травня, розповів керівник столичної Госпродуктпотребслужбы (ДППЗ) Олег Рубан.