Бактерії-збудники небезпечного інфекційного захворювання лістеріоз надзвичайно стійкі до холоду, що підвищує ризик підхопити інфекцію від продуктів із холодильника.

Як розповів в.о. директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашнівського Костянтин Легеза, за стійкість до прохолодних температур лістеріоз іще називають "хворобою холодильника".

"Колеги з-за кордону пишуть, що до 30% продуктів харчування, які тримаються в холодильнику: сир, ковбасні вироби, овочі, - можуть бути вражені бактерією лістеріозу. Ці бактерії добре виживають і навіть розмножуються за низької температури", - зазначив він.

Відзначається, що влітку за температури 26-32°С бактерії зможуть вижити в ґрунті протягом 33 днів, а взимку із температурою 2-7°С - 72 дні (в сіні або соломі довше - до 120 днів). Для того, щоб знищити лістерії шляхом термічної обробки продуктів, знадобиться від 3 до 5 хвилин за температури у 100°С, або ж 30 хвилин за 70°С.

Разом з тим варто відзначити, що у Європі зафіксовано вже кілька летальних випадків від небезпечної інфекційної хвороби лістеріозу. В Україні вже повідомляється про одного хворого. Ця хвороба здатна завдати істотної шкоди здоров'ю, вона вражає головний мозок і нервову систему інфікованого.

Повідомляється, що в особливій групі ризику знаходяться діти, вагітні жінки та літні люди.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Імовірно в Україну бактерія лістеріозу потрапила в пачці замороженої кукурудзи з Угорщини. На даний момент цей продукт угорського виробництва активно вилучають з продажу в магазинах України.

Випадки захворювання лістеріозом раніше були зафіксовані в Австрії, Данії, Фінляндії, Швеції і Великобританії. Відомо принаймні про 10-ти померлих в Європі від цієї хвороби.

В Україні лістеріозом захворіла жінка, яка купила пачку замороженої овочевої суміші. Поки що зафіксований лише один випадок. Однак у хвороби тривалий інфекційний період – 70 днів, інфекціоністи вже забили на сполох.

Небезпека інфекції в тому, що лістеріозом можна легко заразитися, через харчові продукти, а ускладнення хвороби дуже серйозні, аж до летального результату.

Перші симптоми схожі на звичайне харчове отруєння, а після на шкірі з'являються дрібні рожеві висипання. Вони можуть з'являтися на слизовій рота, глотки, стравоходу і як невеликі сірувато-білі гранульоми.

Україні загрожує атака лістеріозу, який спричинив смерть 10 людей у Європі

Нагадаємо, смертельну хворобу з Африки завезли до України.

Як повідомляв "Знай.ua", ці напої заборонено пити натщесерце.

Також "Знай.ua" писав, що замість оральних ласк тепер достатньо випити пива.