В Україні найближчих часом запровадять жорсткі правила маркування товарів. Пов'язано це із тим, що більшість виробників досі не вказують на етикетках наявність небезпечних компонентів.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це повідомляє UBR.
У МОЗ виступили з ініціативою зобов'язати всі харчові підприємства виготовляти продукцію, де вміст транс-жирів не перевищуватиме 2%, заборонити ГМО та зменшити кількість штучних замінників цукру.
Експерти припускають, що такі зміни у маркуванні можуть позначитися на рецептурі виготовлення, а потім – і на ціні.
Втім, краще не заощаджувати, купуючи продукти із шкідливими жирами – вони можуть призвести не тільки до появи надмірної ваги, а й серцево-судинних захворювань.
На думку виробників, ці інгредієнти вже стали звичними для напівфабрикатів, кондитерських виробів, молочних продуктів, їжі з фастфуда, адже їх використання дозволяє продовжити термін зберігання. Проте, для здоров'я споживача це жодної користі не принесе.
Те ж саме стосується ГМО та цукрозамінників. За словами голови фонду громадської безпеки Юрія Гаврилечко, подібні речовини не просто небезпечні, а й можуть спричинити тяжку форму харчового отруєння.
Основна проблема полягає у тому, що не всі виробники добросовісно підходять до цього питання і кількість добавок може бути різною в залежності від партії товару.
Якщо раніше шкідливі речовини складали не більше 5-7% від загального вмісту, то зараз – подекуди всі 50%.
На думку аналітика Марії Колесник, споживач повинен чітко бачити на упаковці: які складові присутні у товарі.
"Заміна їх на безпечні стане причиною перегляду цін", - вважає вона.
Як повідомляв портал "Знай.ua", влітку продукти харчування значно здорожчають.