Однією з найбільших небезпек міжпланетних подорожей є радіаційне опромінення. За одну подорож туди і назад на Марс ви можете поглинути 60 відсотків від максимальної рекомендованої довічної дози. За словами дослідників з університету Стенфорда і Північної Кароліни, одним з несподіваних рішень може бути цвіль. Вони виявили, що грибок, процвітаючий в результаті ядерних випадінь в Чорнобилі, блокує випромінювання на міжнародній космічній станції (МКС) і може бути адаптований для поїздок на Місяць і Марс.

Експеримент вчених з грибком, engadget

Поруч з чорнобильським реактором вчені нещодавно виявили гриби, які розмножуються у все ще екстремальної радіаційної середовищі, можливо, шляхом “радиосинтеза”. У цьому процесі гриби Cladosporium sphaerospermum фактично можуть харчуватися радіацією, використовуючи пігменти для виконання радиосинтеза, який перетворює гамма-промені в хімічну енергію.

Маючи це на увазі, дослідницька група вирішила провести дослідження концепції МКС, щоб побачити, як буде розвиватися прес-форма, при блокуванні космічного випромінювання. Вони ставили чашки Петрі з грибками C. sphaerospermum з одного боку і контролем без грибків з іншого. Внизу пара детекторів випромінювання була підключена до пристроїв Raspberry Pi для захоплення рівнів радіації і вимірювання вологості, температури, потоку та інших параметрів.

в космосі, фото:CNN
в космосі, фото:CNN

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Гриби чудово вижили в умовах мікрогравітації та знизили рівень радіації майже на два відсотки. За розрахунками команди, цей показник може зрости до п'яти відсотків, якщо гриби повністю оточать об'єкт.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що флагманський смартфон LG V60 ThinQ провалив тест на якість зйомки. Експерти повідомляють, що камера смартфона на рівні флагманів 2018 року, що не дуже крутий показник для смартфона 2020 року. До того ж, компанія раніше говорила, що приділила камері особливу увагу.

Як повідомляв Знай.uа Instagram обвинуватили в стеженні за користувачами. Повідомляється, що в соцмережі стався збій, з-за якого система смартфона показувала, що камера смартфона включена під час перегляду фото у соцмережі. У компанії вже встигли виправдатися з цього приводу.

Також Знай.uа повідомляв, що Ілон Маск після злому його аккаунта Twitter розповів, що йому нічого боятися, якщо хакери зіллють в мережу його листування. За словами глави Tesla, там немає “нічого такого”.