ВООЗ перевизначила вигорання як синдром, пов'язаний з хронічним робочим стресом. Існує різниця між навантаженням на роботі і чимось більш серйозним, пише Зарія Горветт.

Cьогодні вигорання є глобальним явищем. Незважаючи на те, що статистичні дані щодо поширеності вигорання важко знайти, 595 тисяч осіб у Великобританії, наприклад, потерпали від стресу на робочому місці у 2018 році. Спортсмени стикаються з цим явищем. Зірки YouTube також його переживають. Підприємці. Наприкінці минулого місяця Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила, що модна проблема буде визнана в останньому керівництві з Міжнародної класифікації хвороб, де вона описується як синдром ", що виникає внаслідок хронічного стресу на робочому місці, з яким не змогли справитися".

За даними ВООЗ, вигорання має три складові: почуття виснаження, психічне відхилення від роботи і низька якість праці. Але чекати, поки ви вже повністю вичерпані, щоб зробити що-небудь з цього приводу, не допомагає взагалі – як і з будь-якою іншою хворобою, чекати, поки не стане занадто пізно – не варто.

Єдиний спосіб зупинити вигорання - і позбутися його назавжди - це викорінити основну проблему. “Що ви маєте в своєму житті, що ви можете тимчасово або назавжди відпустити? Це може бути і більше годин для сну щоб оговтатися від фізичних ознак вигорання, наприклад,”, вважає Сіобхан Мюррей, психотерапевт з Дубліну, Ірландія, і автор книги про вигоряння.

Ще один спеціаліст з вигоряння, Уокер, має триступеневу програму по боротьбі з вигорянням, яка включає в себе уявлення про те, чому існує невідповідність між тим, що людина може запропонувати, і тим, що вона відчуває її просять дати. "Іноді це тому, що люди відчувають необхідність бути занадто досконалими, або вони можуть мати синдром самозванця, де їм доводиться дуже важко працювати, щоб приховати, що вони не такі хороші, як всі думають".

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Деякі з провідних експертів у світі покеру (Філ Хелмут, Олів'є Бускет, Кріс Манімейкер та ін.) також діляться своїми ідеями про вигоряння. Покер, будучи інтенсивною грою, що вимагає глибокого критичного мислення, може стати досить складним завданням. На думку експертів, якщо ви будете намагатися досягти значних результатів або зробити надзвичайно багато справ за короткий період часу, ви відчуєте вигоряння і втратите терпіння. Що, в свою чергу, також негативно вплине на вашу пристрасть і прагнення до прогресу. Саме тому вони підкреслюють важливість пошуку рівноваги та відпочинку.

Проте іноді проблема полягає в робочому середовищі. Згідно з дослідженням Gallup у 2018 році, в ході якого було опитано близько 7500 американських робітників, вигоряння виникає внаслідок несправедливого поводження на роботі, некерованого робочого навантаження та відсутності ясності щодо того, що повинна залучати роль людини. Працівники також підкреслювали відсутність підтримки з боку керівника та необгрунтований тиск через дедлайни.

Іншою проблемою може бути те, що цінності компанії серйозно розходиться з власними цінностями людини, що створює відчуття напруги і дисонансу, тому що вони роблять те, у що вони не вірять. У деяких випадках люди можуть вирішити проблему, підхопивши певне хоббі на стороні, яке допогає відполіктися та приносить відчуття задоволення. Але дуже часто вони вирішують зробити більш радикальну зміну, наприклад, змінити компанію або навіть обрати іншу професію.

Якою б не була причина вашого вигорання, головне рішення полягає в тому, щоб бути добрим до себе. У досвіді Мюррея ключовим фактором епідемії вигоряння є сьогоднішня культура того, що люди хочуть мати все і відразу. Часто просто неможливо мати здоровий соціальний спосіб життя і виконувати великий проект, і одночасно задовольняти всі ваші особисті цілі з занять спортом. Дуже важливо визначити пріоритети і не вимагати від себе занадто багато; коли хтось, кого ви знаєте виглядає як ідеальний батько бос, фітнес-ідол і друг в одному флаконі, він, мабуть, вводить нас в оману - або принаймні отримує велику допомогу від інших джерел.

Якщо ви відчуваєте, що знаходитеся за крок від вигорання, зупиніться, зробіть крок назад, зрозумійте, що відбувається неправильно - і дайте собі відпочити.

Депресія та вигорання дуже схожі, але незважаючи на те, що останнім часом було багато ентузіазму навколо того, що вигорання стало медичним синдромом, воно все ще класифікується як професійне явище. Той вкрай необхідно вчасно звернутися до кваліфікованого медичного працівника, який зможе розрізнити ці два явища. Існує чимало варіантів лікування депресії. Щодо вигорання – найкращим шляхом вирішення цієї проблеми є внесення змін у спосіб життя.

Як раніше писав портал Знай.ua, більше про довголіття і якість життя можна дізнатися в спецпроекті "Знай про свою здоров'я". Провідні фахівці України та світу дадуть відповідь на всі хвилюючі вас питання. Як побороти безпліддя? Що таке ЕКО? Як підготуватися до вагітності? Ми надаємо достовірну інформацію на найактуальніші та хвилюючі вас теми.