Правильне поводження з м’ясом допоможе уникнути зайвих ризиків.

Багато хто звик мити фрукти й овочі перед їжею, але з сирим м’ясом усе не так просто. Як пояснює нутриціологиня Ольга Дорош, мити сире м'ясо перед приготуванням або заморожуванням не можна. Причина проста — це може стати джерелом "перехресного забруднення", повідомляє нутриціолог Ольга Дорош.

Під час миття бактерії з м’яса потрапляють на руки, посуд, стільницю, а від бризок – навіть у раковину та на інші продукти. Найнебезпечніші з них — це Salmonella, Listeria, Campylobacter і E.coli.

М'ясо / фото: Pixabay
М'ясо / фото: Pixabay

Під час термічної обробки м’ясо нагрівається настільки, що всі ці бактерії гинуть. Тож головне — готувати продукт при високій температурі й дотримуватись чистоти на кухні.

Популярні новини зараз
Все вирішить пара днів: українцям відрізатимуть світло Пенсіонерам нарахують доплати до дня народження Відстрочка під загрозою: Міноборони не може перевірити реєстри, а відповідати доведеться вам На пенсійну карту гроші більше не прийдуть : хто залишиться без соцзабезпечення
Показати ще

Стейк, скріншот: YouTube
Стейк, скріншот: YouTube

Не варто також мити м'ясо перед заморожуванням. Краще одразу покласти його в морозильник, уникаючи контакту з іншими продуктами. Якщо ж на м’ясі пісок або інші забруднення, тоді можна акуратно промити його в окремій мисці, подалі від основних робочих зон.

Червоне м`ясо на дошці. Фото: Freepik
Червоне м`ясо на дошці. Фото: Freepik

Усі поверхні та ножі після роботи з сирими продуктами потрібно обов’язково вимити гарячою водою з милом, а потім витерти насухо. І руки також! Мінімум 20 секунд під водою з милом.

Не забувайте - сире м'ясо, яйця й рибу слід зберігати окремо від інших продуктів, найкраще — у спеціальних контейнерах із кришкою. А обробні дошки краще мати різні - окрему для м’яса й окрему для овочів або хліба.

Виконуючи ці нескладні правила, ви знизите ризик харчових отруєнь і зробите свою кухню безпечнішою.

Раніше ми повідомляли, як купляти продукти дешево та нічого зайвого: 10 порад для кожного.

Гречаний плов з грибами та свининою: рецепт ароматної страви, від якої неможливо відірватися - детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, корисні "шкідливості": продукти, які даремно вважалися небезпечними для здоров'я.