Артрит здатний кардинально погіршити якість життя - від постійного болю до ранкової скутості та набряків. У боротьбі з цим захворюванням важливі медикаменти, фізіотерапія та помірна фізична активність, але найчастіше упускається ще один фактор, що впливає на самопочуття - харчування. Видання EatingWell розповідає про користь цього чудо-овочу.

Брокколі багаті на вітаміни — вони містять речовини, які можуть мати тривалу протизапальну дію.

Чому варто додати брокколі в раціон

За словами дієтолога Діани Хан, регулярне вживання броколі може допомогти організму краще справлятися із запальними процесами у суглобах. Все завдяки унікальному складу овочів, у якому особливе місце посідає сульфорафан – потужний рослинний антиоксидант.

Запечені броколі, кадр з відео
Запечені броколі, кадр з відео

Джерело вітаміну C

Вітамін С відомий своїми антиоксидантними властивостями - він захищає клітини від окислювального стресу, знижує запалення і необхідний вироблення колагену, що підтримує здоров'я суглобів. За даними дієтолога Максін Йунг, лише в одній порції сирої броколі міститься до 70 мг вітаміну С. Це покриває майже 100% добової норми для жінок та близько 75% – для чоловіків.

Популярні новини зараз
Вийдуть на пенсію навіть без робочого стажу: кому з українок доступний несподіваний привілей Пенсіонерів ощасливлять допомогою: заплатять по 4000 гривень Повісток можна не боятися: низку українців звільнять у липні від мобілізації – кому пощастить "Попереду кривава осінь": командир ЗСУ порадив українцям готуватись до найгіршого
Показати ще

Вітамін K - для міцних кісток

Брокколі – цінне джерело вітаміну K, яке не тільки зміцнює кісткову тканину, але й знижує запальні маркери у крові. Йунг підкреслює, що при регулярному споживанні цей вітамін може знизити ризик розвитку остеоартриту і навіть уповільнити його прогрес у людей, які вже захворіли.

Сульфорафан: захист хряща та суглобів

Одним із головних активних компонентів броколі є сульфорафан. Ревматолог Сваті Медхекар пояснює, що ця сполука може запобігати руйнуванню суглобового хряща та знижувати запалення. Деякі дослідження також припускають, що броколі може гальмувати розвиток ревматоїдного артриту. Цей антиоксидант також присутній в інших представниках сімейства хрестоцвітих — цвітній капусті, білокачанній капусті та брюссельській капусті.

Броколі. Фото: Youtube
Броколі. Фото: Youtube

Клітковина для здоров'я кишечника та зниження запалення

Ще одна перевага броколі – високий вміст харчових волокон. Клітковина підтримує здоровий мікробіом кишечника, а його стан, як з'ясували вчені, впливає на рівень запалення в організмі.

"Коли порушено баланс корисних та шкідливих бактерій у кишечнику, це може спровокувати системне запалення, яке позначається і на суглобах", - каже Медхекар.

Йунг додає, що раціони з підвищеним вмістом клітковини (не менше 19 г на день) пов'язані зі зменшенням ризиків ревматоїдного артриту та загального запального фону. В одній порції броколі міститься близько 2 г клітковини.

Нагадаємо, раніше фастфуд може "скалічити" підлітків ще в ранньому віці: батькам потрібно бути дуже обережними.
Як повідомляв портал "Знай.ua", містить корисні жири та клітковину: сніданок, який миттєво знижує рівень холестерину.
Також "Знай.ua" писав, що вилікує від усіх хвороб: лікарі назвали найкорисніший овоч на Землі.