Цієї осені слід подбати про корисні заготовки. Йдеться про продукти, які можуть довго зберігатися, підтримують імунітет і до того ж можуть подорожчати ближче до зими, пише Eating well.

Гарбузове насіння

Не поспішайте викидати насіння після того, як розріжете гарбуз. Його можна підсушити чи запекти й отримати смачний перекус, що позитивно впливає на пам’ять. Гарбузове насіння містить багато клітковини, яка покращує роботу травної системи та сприяє збереженню когнітивного здоров’я.

Гарбузове насіння. Фото: Youtube
Гарбузове насіння. Фото: Youtube

Брюссельська капуста

У складі брюссельської капусти є сульфорафан - особлива рослинна сполука з родини хрестоцвітих, яка запобігає окисним процесам і позитивно впливає на мозок. Цей овоч чудово підходить для простого вечері. Але його не обов’язково відварювати - у сирому вигляді, натертий на тертці, він стане чудовим інгредієнтом для ситного салату.

Журавлина

Ця ягода особливо корисна для мозку. Її насичений червоний відтінок пояснюється вмістом антоціанів - пігментів із потужною антиоксидантною та протизапальною дією. Потрапляючи в організм, антоціани можуть долати гематоенцефалічний бар’єр, захищаючи нервові клітини й уповільнюючи розвиток нейродегенеративних хвороб, таких як хвороба Альцгеймера чи Паркінсона.

Популярні новини зараз
У школах можуть скасувати ДПА Українців залишать без пенсій та соцвиплат: попередження ПФУ Виплачують лише частину грошей: ПФУ занижує українцям пенсії – з чим це пов'язано Необхідно оновити дані: "Нафтогаз" зробив важливе попередження
Показати ще

Листова зелень

Регулярне вживання листових овочів, наприклад шпинату, капусти кале чи листової капусти, допомагає зберігати ясність розуму, уповільнює вікове зниження пам’яті та покращує когнітивні здібності. У цих продуктах містяться важливі речовини - вітаміни E та K, бета-каротин і фолієва кислота, які підтримують роботу мозку.

Овес

Вівсянка не лише дає заряд енергії та допомагає контролювати рівень цукру в крові, а й зміцнює пам’ять. Овес належить до повільних вуглеводів, багатий на клітковину, вітаміни групи B та антиоксиданти, що позитивно впливають на когнітивні процеси.

Вівсянка / фото: Pixabay
Вівсянка / фото: Pixabay

Гриби

Додавання грибів у раціон пов’язують із покращенням пам’яті та мисленнєвих функцій. Достатньо хоча б однієї порції грибів на тиждень, щоб знизити ризик забудькуватості та підтримати здоров’я мозку.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.