Розвиток медицини, технологій і покращення доступу до якісного харчування значно збільшили тривалість життя. Однак раціон залишається однією з основних зон ризику для здоров’я. Які продукти краще уникати, оскільки вони можуть скоротити життя, розповів експерт з довголіття Ден Бюттнер у статті Тhe Тimes.

Продукти для здорового харчування, зображення згенероване ШІ
Продукти для здорового харчування, зображення згенероване ШІ

Оброблене м'ясо

До цієї категорії відносяться ковбаси, сосиски, бекон і м'ясні делікатеси промислового виробництва. Бюттнер підкреслює, що споживання обробленого м'яса пов’язане з підвищеним ризиком розвитку онкологічних захворювань, зокрема раку товстої кишки.

Ці дані підтверджуються міжнародними дослідженнями, згідно з якими оброблене м'ясо офіційно віднесено до канцерогенів першої групи. Крім того, високий вміст солі та насичених жирів у таких продуктах сприяє розвитку серцево-судинних захворювань і може збільшувати ймовірність розвитку діабету другого типу.

Солодкі напої

Другий пункт - солодкі напої, включаючи газовані води та фруктові соки з додаванням цукру. Експерт зазначає, що це основне джерело рафінованого цукру в раціоні багатьох країн.

Популярні новини зараз
"Пакувати" будуть не тільки ТЦК: експерт розповів, як можуть змінити мобілізацію у 2026 році ТЦК не матиме претензій: кому з українців дозволять оформити відстрочку з-за кордону ПФУ ходитиме з перевірками по домівках: за що можуть скасувати субсидію Обмеження карткових переказів: які ліміти встановлять з нового року
Показати ще

Регулярне споживання таких напоїв пов'язують з ожирінням, метаболічними порушеннями, проблемами з серцем, зубами та кістками. У важких випадках можливе ураження печінки та нирок.

Солоні снеки

Чипси, сухарики, смажені горіхи та інші солоні закуски, на думку спеціаліста, не повинні ставати навіть винятком. Вони містять трансжири, надмірну кількість солі та сполуки, що утворюються при смаженні, які можуть мати канцерогенні властивості.

Ці продукти сприяють підвищеному тиску, серцево-судинним захворюванням, а також можуть викликати залежність від їжі.

Чіпси, зображення з вільних джерел
Чіпси, зображення з вільних джерел

Промислові солодощі та випічка

Останній пункт - промислова випічка та упаковувані солодощі. Дослідження показують, що регулярне споживання таких продуктів підвищує ризик метаболічного синдрому та діабету.

Через високий вміст фруктозних сиропів і рафінованих жирів вони негативно впливають на печінку, серце та зуби. Крім того, такі солодощі спеціально створені для того, щоб викликати залежність.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.