Якщо ви коли-небудь намагалися орендувати житло в Україні, то, напевно, стикалися з оголошеннями, де було вказано "без дітей" або "без тварин". Це досить поширені обмеження, які створюють великі труднощі для сімей з дітьми та власників домашніх тварин.

Чому ж орендодавці часто відмовляють людям із дітьми чи тваринами? Розповіли у LIGA.Life.

Такі обмеження зазвичай зустрічаються в оголошеннях та фільтрах на сайтах оренди житла. Іноді їх не вказують безпосередньо, але це стає зрозумілим під час розмови з ріелтором або власником.

кіт та собака
кіт та собака

Ось, наприклад, історія Юлії з Ужгорода. Вона п'ять разів шукала житло разом зі своїм собакою через платформи OLX, DIM.RIA та групи у Facebook. Навіть якщо в оголошеннях не було обмежень, їй відмовляли у 80-90% випадків вже за першої розмови. Лише одного разу власник відмовився після попередньої домовленості, коли обговорив питання із дружиною.

Популярні новини зараз
Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні
Показати ще

До початку повномасштабної війни кількість оголошень з обмеженнями зростала, але зараз таких випадків стає менше.

Віталій Поберезський із DIM.RIA пояснює, що власників можна зрозуміти: вони бояться збитків і не знають, як із цим справлятися. Можна було б вирішити проблему, наприклад, через компенсацію збитків чи збільшену заставу.

Проте 17,4% власників готові здавати житло людям із тваринами.

Товстий кіт
Товстий кіт

OLX показує, що оренда житла з тваринами і без них не сильно відрізняється за вартістю:

  • для квартир різниця всього 500 грн (10500 грн з тваринами та 10000 грн без),
  • оренда будинку відрізняється майже вдвічі (13500 грн. без тварин та 25000 грн. з ними).

Вища ціна не завжди означає найкращі умови. Найчастіше найкращі варіанти пропонують власники, у яких самі є вихованці, але це рідкість.

За словами Поберезського, житло з дозволом на тварин коштує на 10-15% дорожче.

Чим годувати котят
Чим годувати котят https://www.pexels.com/ru-ru/

Наприклад, у Вінниці однокімнатна квартира без тварин дорожча на 6%, а у Києві навпаки – дешевша на 6%. З дітьми ситуація ще складніша: у Києві та Вінниці квартири без обмежень коштують на 5% дорожче, а у Дніпрі та Хмельницькому різниця становить 11%, та квартири "без дітей" дорожчі.

Аналітика платформи OLX показує, що найбільш child- та pet-friendly міста України це Львів, Тернопіль, Харків, Херсон та Хмельницький. Найбільша частка оголошень з обмеженнями "без дітей та тварин" спостерігається у Рівному, Луцьку, Житомирі, Черкасах та Полтаві.

Що стосується фільтру "тільки довгострокова оренда", найбільше таких оголошень у Черкасах, Луцьку та Житомирі (3%), а найменше – у Чернігові та Сумах.

А ми нагадуємо, а оренда будинку за 1 долар на рік: куди варто збирати валізи

Також ми писали про те, що через нові тарифи на світ доведеться жорстко економити: квартиру не купити і не зняти

Крім того, Знай.ua повідомляв, якщо ви переїхали на нову квартиру, не забудьте зробити це: "Газмережі" пригрозили проблемами