З грудня 2023 року в Україні діє новий закон, який забороняє видавати кредити тим, хто зареєстрований як лудоман – людина залежна від азартних ігор.

Із 25 липня кредитні організації не можуть давати гроші таким людям. Але як визначити, хто саме вважається лудоманом? Це питання поставив Інформатор, і вони звернулися за роз'ясненням до експерта – директора фінансової компанії "Є Гроші Ком", Анастасії Малиновської.

Анастасія відповіла на кілька поширених питань:

Що якщо у людини є обліковий запис на сайті ставок, як Favbet?

  • Сам по собі обліковий запис на сайті ставок не призведе до відмови в кредиті. Однак, якщо з'ясується, що людина використовує кредитні гроші для ставок, її можуть внести до реєстру лудоманів та відмовити у майбутньому кредитуванні.

Лудоманія, азартні ігри / фото: Pixabay
Лудоманія, азартні ігри / фото: Pixabay

Популярні новини зараз
Яйця їм наші не підходять: ще одна країна просить про заборону продуктів з України Здеруть не лише за комуналку: українцям встановили додаткову плату за житло "Вони для мене - сцикуни": прикордонник, так ненавидить "ухилянтів", що купив собі квартиру та будинок Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року
Показати ще

А якщо людина взяла кредит і витратила частину на ставки?

  • Якщо частина кредиту пішла на азартні ігри і це стало відомо, то надалі йому не видаватимуть кредити. Перед кожним новим договором кредитори мають перевіряти, чи немає людини у реєстрі.

Чи можна заблокувати доступ до всіх сайтів азартних ігор та отримати кредит?

  • Так, є технології, які дозволяють заблокувати доступ до сайтів букмекерів та лотерей для людей, які борються із залежністю. Зареєструвавшись у спеціальному реєстрі, який веде Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАЇЛ), людина може обмежити доступ до азартних ігор. Кредитні бюро повинні перевіряти цей реєстр перед видачею кредиту, і якщо людина в ньому значиться, йому можуть відмовити у кредиті.

Якщо людина намагається впоратися з ігровою залежністю, їй рекомендується зареєструватися в реєстрі, щоб обмежити доступ до гральних сайтів та захистити себе від подальших фінансових проблем.

Лудоманія, азартні ігри / фото: Pixabay
Лудоманія, азартні ігри / фото: Pixabay

Як додати родича до реєстру лудоманів

У новому законі, ухваленому в Україні, йдеться, що люди, зареєстровані як лудомани, не зможуть отримувати споживчі кредити. Тепер банки та фінансові компанії зобов'язані перевіряти, чи немає позичальника у реєстрі ігроманів, перш ніж видавати йому гроші.

Якщо у вас є близький родич (наприклад, батько, чоловік чи дитина), який страждає від ігрової залежності, ви можете подати заяву, щоб обмежити її доступ до азартних ігор. Для цього потрібно звернутися до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАЇЛ), обґрунтувавши необхідність такого обмеження.

Ось як це зробити:

  1. Заповніть заяву про обмеження участі в азартних іграх.
  2. Підпишіть заяву за допомогою електронного підпису. Для цього зайдіть на портал "Дія", завантажте заповнену заяву та підпишіть її електронним цифровим підписом.
  3. Надішліть заяву на електронну адресу zvernennya@gc.gov.ua.

Після того, як заява буде розглянута та схвалена, інформацію про вашого родича буде внесено до реєстру. Бюро кредитних історій безкоштовно передасть відомості про таких осіб кредитодавцям і вони не зможуть брати кредити на азартні ігри.

КРАЇЛ вже налаштував систему так, щоб кредитори мали доступ до цього реєстру та могли виконувати вимоги закону.

Нагадаємо, чиновники разом з дітьми ставлять ставки і влазять у борги: одному не вистачає "зп", у іншої – депресія

Раніше ми писали про те, що сплатили кредит, але знову з'явилося 6500 гривень: українці потрапили до замкнутого кола від ПриватБанку

Крім того, наш портал розповідав про все, що потрібно знати про "Карту киянина": сервіси, пільги та як її отримати