В інтерв'ю Главреду Лариса Козак, офіцер сектору мобілізаційно-оборонної роботи Київського міського ТЦК І СП, розповіла про поточні правила проходження ВЛК в умовах бронювання.

Наразі активно обговорюють так зване економічне бронювання, коли деякі громадяни одержують відстрочку від призову через портал "Дія".

Однак навіть якщо у вас є таке бронювання, вам все одно потрібно проходити ВЛК. Ця вимога зберігається, і ви повинні пройти комісію хоча б раз на 5 років, незалежно від наявності бронювання.

"Наявність бронювання або відстрочки не звільняє від інших правил військового обліку. Тому навіть якщо заброньованого направляють на ВЛК, потрібно йти, викликають повісткою до ТЦК – теж", – каже Лариса Козак.

Проходження ВЛК. Фото: youtube
Проходження ВЛК. Фото: youtube

Популярні новини зараз
Росія готує нові обстріли: цілитимуться по ядерних об'єктах України Літа залишилось зовсім мало: українцям варто готуватись до похолодання Здеруть не лише за комуналку: українцям встановили додаткову плату за житло "Вони для мене - сцикуни": прикордонник, так ненавидить "ухилянтів", що купив собі квартиру та будинок
Показати ще

Чи потрібно проходити ВЛК щороку

ВЛК не потрібно проходити щороку, це передбачено законом. Така вимога може створити надмірне навантаження на військово-лікарські комісії. Ваша бронь від призову діє протягом встановленого терміну, і вам не потрібно турбуватися про повторне проходження комісії до закінчення цього терміну.

Розташування для ВЛК

Якщо ви зареєстровані в одній області, але працюєте в іншій, важливо розуміти, де потрібно проходити ВЛК. У разі законодавство дозволяє проходити ВЛК за місцем фактичного перебування, якщо це необхідно.

Наприклад, якщо ви працюєте у Києві, але зареєстровані у Київській області, вас можуть викликати для проходження ВЛК у Києві, якщо це пов'язано з будь-яким порушенням чи необхідністю.

ВЛК. Фото: скрін youtube
ВЛК. Фото: скрін youtube

Зміна місця проходження ВЛК

Якщо ви хочете пройти ВЛК у місці, відмінному від вашого постійного місця реєстрації, це можливо, але має бути обґрунтовано. Наприклад, якщо ви хочете пройти ВЛК у Києві замість вашої області, це має бути погоджено з начальником вашого ТЦК та СП. Не можна просто прийти та змінити місце проходження без відповідних підстав.

Також Лариса додала, що проходження ВВК є невід'ємним елементом і при її непроходженні також можуть накладатися адмінстягнення.

А ми нагадуємо, чи нададуть повістку працівники ТЦК, якщо не оновив дані: адвокат дав українцям одну пораду

Також поспішаємо повідомити, частину українців звільнили від проходження ВЛК – хто може зітхнути з полегшенням

Читайте також: воювати підуть майже всі – скільки чоловіків визнають придатними незважаючи на попередні діагнози